Zaterdag 2 september

, 1.644 keer bekeken
Vorige week zaterdag had ik de technische kant van het IVF programma even doorgenomen en uiteindelijk bleek dat iets te zijn waar mensen met IVF-vragen veel aan hebben.
Eén van die dingen waar ik voor aanvang ook mee zat, was de wettelijke kant van IVF. Je kan nergens in wetteksten iets aantreffen over IVF en op zich is die kant ook wel belangrijk. Is een kindje verwekt uit IVF een wettelijk kind?
Ik had het geluk om tijdens mijn opleiding sociaal verpleegkunde een fantastische docente recht te hebben en zij was dan ook diegene die me alle mogelijke informatie verstrekt heeft over dit item.

Het komt hier dus ongeveer op neer:
In ons geval zijn Sander en ik gehuwd. Naar afstamming toe (burgerrechtelijke materie) ben ik de moeder van het kind als ik het baar. Sander is onderhevig aan wat ze noemen de "vaderschapsregel". Dat wil dus zeggen dat hij, omwille van het feit dat hij mijn echtgenoot is, automatisch de vader is tot het tegendeel bewezen is (juridisch spreekt men van een weerlegbaar vermoeden). Sander zal eveneens de donor zijn van het sperma dat zorgt voor de verwekking.
Ook als Sander niet de donor is, geldt trouwens de vaderschapsregel. Ook indien zowel eicel als zaadcel van vreemde donoren zijn, ben ik de moeder en is Sander de vader. Dit omdat we getrouwd zijn.

Indien wij niet getrouwd waren geweest, dan had Sander als vriend (maar ook als donor) het kindje moeten erkennen. In dat geval maakt het ook niet uit of hij al dan niet donor is van de zaadcellen die het kindje verwekken. Een schriftelijke toestemming is hierbij zelf niet nodig. Het is de erkenning die dan belangrijk is en die erkenning doe je als vader op het moment dat je het kindje aangeeft op het gemeentehuis (dienst bevolking).

Het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde heeft onze toestemming echter wel op papier gevraagd alvorens we de behandeling konden aanvangen. Op zich had dat zuiver wettelijk niet nodig geweest, maar voor hen is het een kwestie van zekerheid.

Bo

Vorige Volgende

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld