Seksualiteit en de periode na de geboorte

, 17.625 keer bekeken

Inleiding


Deze informatie over seksualiteit zou ik niet kunnen schrijven zonder de hulp van vele vrouwen die me lieten inzien hoe complex en belangrijk seksualiteit in hun leven is. Naast het mogen delen in hun ervaringen met seksualiteit, waarbij ik als vroedvrouw dikwijls de vertrouwenpersoon mag zijn, ben ik gaan graven in literatuur van Sheila Kitzinger, Maureen Luyten en Piet Nijs. Daarnaast volgde ik ook nog een aantal bijscholingen over dit onderwerp.
Als vroedvrouw heb ik een intense bewondering voor vrouwen, voor hun inzet en hun moed om zich doorheen elke levensfase een weg te banen én omdat zij het leven doorgeven. Vrouwen ervaren minder het jachten en jagen en vinden daardoor een innerlijke rust die hen een enorme kracht geeft.

Deze tekst is geschreven vanuit de ervaring van vrouwen, vanuit hun emoties en hun gedrag. Ik volg een weg doorheen zwangerschap, bevallen en de periode na de geboorte met de seksualiteit als rode draad. Deze tekst heeft een belangrijke beperking… Het is en blijft een tekst. Die kan nooit de persoonlijke begeleiding vervangen want jij bent bijzonder, zeer uniek.
Vroedvrouwen kunnen goed begeleiden, luisteren en indien nodig weten zij goed de weg om je door te verwijzen. Een vroedvrouw in uw buurt vind je via de website www.vlov.be . Je klikt daar op zelfstandige vroedvrouwen, kiest je provincie en dan vind je een lijst met de vroedvrouwen uit jouw regio.

Seksualiteit en de periode na de geboorte


De geboorte van een kind is één van de meest ingrijpende (en van de belangrijkste) veranderingen die een vrouw kan ervaren. Daarvoor was er een ander leven in haar. Nu is dit leven buiten haar, vanbinnen is zij leeg.
De bevallingservaring kan veel vrouwen een vreemd gevoel geven, zij hebben tijd nodig om dit te verwerken. Sommigen voelen zich "ellendig", "breekbaar" en hebben "pijn door een knip". De vrouw kan zich afvragen of haar lichaam ooit nog zo kan herstellen dat zij weer seksueel plezier kan beleven. De manier waarop zij behandeld wordt, zal mee bepalen welke gevoelens zij over haar lichaam heeft. Wanneer een vrouw goed geïnformeerd werd en mee kon bepalen wat er gebeurde, dan houdt zij meestal een goed gevoel over haar lichaam.

Seks is niet het eerste waar de vrouw aan denkt na de geboorte van haar baby. Wanneer er nog bloedverlies is, de hechtingen nog pijnlijk aanvoelen, de baarmoeder terug samentrekt, de borsten aanvoelen als ballonnen die op springen staan en ze nog vermoeid is na de bevalling en door de zorg die de baby met zich meebrengt, denkt ze nog helemaal niet aan seks.

Er bestaat een mythe dat je de eerste 6 weken na de bevalling absoluut niet mag vrijen. Ik denk dat er hier beter geen periode wordt opgeplakt. Voor sommige koppels zal dit eerder dan zes weken zijn, terwijl het voor andere dit misschien heel wat langer duurt. Ingeknipt zijn of niet, speelt hier een belangrijke rol. Het is zeer onwaarschijnlijk dat een vrouw al een ontspannen gevoel heeft over seks vooraleer de wonde volledig genezen is. Soms kan je als vrouw het gevoel hebben dat je nooit meer betrekkingen kunt hebben. Soms kan de eerste keer vrijen na je bevalling, wanneer je hechtingen hebt, pijnlijk zijn. Tederheid van de partner is hier op zijn plaats. En olie of een daarvoor bestemd middel kan zeker ook helpen. Over het algemeen mindert de pijn snel en herstelt de knip zeer goed.
Wanneer je pijn bij het vrijen blijft hebben, ook na een zestal maanden, en weinig positieve gevoelens ervaart, dan moet je dit niet zomaar aanvaarden. Dit is niet normaal. Angst voor pijn kan de oorzaak zijn dat de spieren gaan spannen om nog meer pijn te veroorzaken. Wanneer de pijn blijft duren, moet je terug contact nemen met de vroedvrouw, de huisarts of de gynaecoloog. Misschien is de knip niet goed hersteld of is er een ander probleem waar je over moet praten. Dit is een belangrijk probleem. Blijf daar niet alleen mee, bespreek dit met uw vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog.

Belangrijk gegeven waar ik graag dit onderwerp mee besluit


De periode tijdens de zwangerschap en na de bevalling zijn belangrijk wat betreft "seksualiteit".
Seksualiteit wordt hier veel ruimer gesteld als gemeenschap hebben. Tijdens deze periodes liggen "de zenuwen bloot". Het is dé periode van uitnodiging om te zoeken naar elkaar. Een kans om de seksuele relatie te verdiepen en te intensifiëren. Neem de ruimte en tijd om dit te laten gebeuren, vertraag wat betreft je activiteiten en carrière buitenhuis. Het is een tijd die uitnodigt tot een speciale vorm van tederheid die zich op geen ander moment in het leven voordoet. Deze vorm van tederheid biedt kansen waardoor je als vrouw, als man en uiteraard ook de baby een hechte band kan vormen. Een stevige basis voor het verdere leven.

Marlene Reyns, vroedvrouw

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld