Een keizersnede: hoe gebeurt dit?

, 2.416 keer bekeken
Een keizersnede vindt altijd plaats in het operatiekwartier!

Men scheert het schaamhaar weg en ontsmet de buik. Rondom de plaats waar men de snede gaat maken, worden doeken gelegd om de ingreep zo steriel mogelijk uit te kunnen voeren. Omdat je het snijden niet hoeft te zien, plaatst men ter hoogte van je middel een scherm.
Meestal wordt er epidurale verdoving gebruikt, heel soms gaat men over tot volledige verdoving.
De gynaecoloog maakt een korte horizontale snee door de huid en spieren van de buik, daarna snijdt hij door de baarmoederwand. Eenmaal de vruchtzak uit je buik puilt, laat de arts hem "ploffen" en zuigt daarna onmiddellijk al het vruchtwater weg. Langs de snede haalt men je baby, zijn vruchtzak en placenta naar buiten.

Op deze manier geboren worden, neemt zowat 4 minuten in beslag. Ook hier wordt de placenta, net zoals bij een gewone bevalling, onderzocht om na te gaan of ze volledig is.
Vervolgens naait de vrouwenarts de verschillende weefsels terug dicht. Dit dichtnaaien duurt het langst, soms kan het bijna een uur in beslag nemen.

En je partner?


Niet alle artsen willen je partner graag in de operatiezaal. Daarom is het heel belangrijk dat jij en je partner, de gynaecoloog duidelijk laten blijken dat hoe de bevalling ook verloopt, jullie ze samen willen beleven. Misschien kun je hem voorstellen dat je partner naast je hoofd komt te zitten, zodat ook hij -dankzij het scherm- de eigenlijke operatie niet hoeft te zien.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld