Zal de bevalling pijn doen?

, 1.556 keer bekeken
Het is onmogelijk te vertellen hoe arbeid en bevalling bij jou zullen verlopen. Het is wel belangrijk om je erop voor te bereiden. Door kennis te hebben van wat er kan gebeuren, wordt de angst voor het onbekende minder. Je zult dan minder gespannen naar de materniteit vertrekken, wat de vordering van je arbeid ten goede zal komen.

Spontane arbeid is o.a. het gevolg van de productie van oxytocine. Het lichaam maakt tegelijkertijd ook endorfine aan. Endorfine is een morfineachtige stof die de pijnintensiteitsbeleving vermindert. Het lichaam zorgt dus zelf voor een sterke mate van pijnverdoving. Maar elke arbeid gaat gepaard met een zekere pijn.

Bij sommige vrouwen is deze pijn beperkt, maar laat ons eerlijk zijn, meestal zijn weeën pijnlijk. Het gaat erover wat jij met de pijn van de weeën doet. Je kunt ze proberen op te vangen door een bewuste ademhaling, door rugmassage of door een bepaalde houding te kiezen. Durf creatief zijn bij het zoeken naar de beste methode en vraag raad aan uw vroedvrouw.

Tijdens elke arbeid komt er een moment dat je het gevoel hebt dat je niet meer kunt. Weet dat je dan bijna naar de verloskamer kunt. Het is zinvol om op dat moment een warm bad te nemen. Warm water geeft een diepere relaxatie, de pijn wordt als minder intens ervaren, wat de ontsluiting ten goede komt. Het is een niet-medicamenteuze manier om je door dit moeilijke moment te leiden.

Een bevalling is een intense, vrouwelijke ervaring die de moeite is om in zijn totaliteit te beleven.

Geschreven door: de VLOV - www.vlov.be

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld