Behandeling van reflux en koliek met behulp van craniosacraal therapie

, 3.648 keer bekeken
Craniosacraal therapie is een zachte manuele behandelingswijze die uitermate geschikt blijkt voor baby's en zwangere vrouwen. Steeds meer ouders met baby's die leiden aan reflux, darmkrampjes of andere klachten vinden hun weg naar de osteopaat of craniosacraal therapeut.

Claudia Theunissen werkt al meer dan 10 jaar als craniosacraal therapeute. Ze heeft een eigen praktijk en geeft ook behandelingen in geboortecentrum De Kraamvogel te Antwerpen.

Wat is een craniosacraal therapie?


"Craniosacraal therapie is een onderdeel van de osteopathie, waarbij de therapeut met de spanningsgebieden in het lichaam werkt. Dat klinkt misschien abstract, maar een teken van goede gezondheid is dat al het weefsel (dus iedere cel) vrij kan bewegen. Door b.v. langdurige stress of een ongeluk, of in het geval van baby's een geboortetrauma, kan deze beweging verstoord geraken en dat kan leiden tot een minder goed functioneren van het lichaam, met alle mogelijke klachten vandien."

Hoe gaat dat concreet in zijn werk?


"Wij werken via aan heel zachte aanraking. Er wordt niets aan lichaam opgedrongen en er wordt geen gebruik gemaakt van de klassieke lichaamsmanipulatie die in osteopathie gebruikelijk is. De therapeut voelt waar de spanningsgebieden in het lichaam gelokaliseerd zijn en werkt op heel subtiele wijze. De nadruk ligt op het aanmoedigen van het zelfgenezingsprincipe. Werkgebieden zijn vooral de kernstrukturen. Dit betekent dat er er gewerkt word naar een krachtige doorstroming van het hersen- en ruggenmergsvocht, bewegelijkheid van het centrale zenuwstelsel, en een vrije beweging van de hersen- en ruggenmergsvliezen, de schedelbeenderen en het sacrum."

Waaruit bestaat zo'n behandeling?


"Dat is helemaal afhankelijk van de leeftijd van de patiënt. Ik werk met alle leeftijden. Bij baby's werk ik ongeveer een half uur terwijl ze op de behandelingstafel liggen, soms zelfs terwijl ze de borst krijgen. Ouders blijven ook altijd dicht in de buurt, de baby moet zich veilig voelen, en vooral de aanwezigheid van de moeder is heel belangrijk. Baby's voelen vaak heel goed wat er gebeurd en communiceren dat op duidelijke wijze door mijn hand te leggen op de knelling of daar juist weg te duwen. Wanneer de knelling loskomt, zien we ze vaak letterlijk ontspannen, en soms zelfs in slaap vallen."

Met welke klachten komen de mensen tot bij jou?


"Goh, dat variërt heel erg. Huilbaby's, vaak gekoppeld aan reflux (het teruggeven van de voeding) of darmkrampjes, komen vaak voor. Ook een duidelijk zichtbare assymetrie van de schedel en aangezicht is vaak een indicatie dat er tijdens de laatste maanden van de zwangerschap of tijdens de bevalling een druk op het lichaam van de baby is uitgeoefend. Waar je als ouder ook op kunt letten is of de baby een voorkeur heeft om het hoofd naar links of rechts te draaien terwijl het op de rug ligt, of meer moeite heeft om langs één van de twee kanten van de borst te drinken, of het lichaam soms naar achteren gooit. Meestal herstelt het lichaam vanzelf hoor, ons lichaam is immers gemaakt om die druk te incasseren, maar soms is de druk wat te plots, te groot of te langdurig geweest."

Hoe kunnen die klachten dan ontstaan?


"Door de schedelbasis lopen zenuwbanen die het lichaam bevoorraden en een heel belangrijke is in dit geval de tiende hersenzenuw, de vagus zenuw. Deze bevoorraadt o.a. de maag en darmen. Wanneer deze zenuw gekneld raakt worden die organen verstoord in hun werking met b.v. reflux of koliek als gevolg. Als die geknelde zenuw wordt bevrijdt verdwijnen in de meeste gevallen ook de klachten. Ik heb al eens een baby behandeld waarbij de reflux van die aard was dat hij zelfs tijdens het voeden rechtkwam en veel teruggaf. Het was een heel onrustige baby en sliep amper tijdens de dag. Zijn moeder raakte zo stilletjes aan oververmoeid. Tijdends de eerste sessie merkte ik al snel een blokkade rond de linker condylus (een struktuur waarlangs de vaguszenuw in de schedelbasis passeert) en een torsie in de bovenste halswervels. Na een kwartier kwam er plots ruimte in deze strukturen, en ik besloot het daarbij te laten voor die sessie. Een week later rolde er een fax binnen van een blije moeder : de baby was na de behandeling als een blok in slaap gevallen, had die middag drie uur geslapen, en daarna geen druppel meer teruggegeven.
Dit is een van de succesverhalen die leuk zijn om te vertellen en in de realiteit verloopt het niet altijd zo spectaculair, hoor. Vaak zijn er meerdere sessies nodig, en de klachten verdwijnen soms niet volledig. Het is vooral belangrijk dat de strukturen vrij gemaakt worden. Dat is ook belangrijk voor hun toekomst. Bij lagere schoolkinderen die ik behandel, merk ik vaak dat ze klachten hebben die deels voortkomen uit een onopgelost 'geboortetrauma': dyslexie, ADHD, leer- en concentratieproblemen, zelfs terugkerende oorontstekingen kunnen soms tot dit geboortetrauma te herleiden zijn. Ook bij volwassenen kan dat nog goed behandeld worden, maar hoe jonger de patiënt hoe vlotter het genezingsproces doorgaans verloopt."

Voor meer informatie mag je Claudia steeds mailen: theunissen@online.be

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld