Coeliakie: overgevoeligheid voor gluten.

, 1.348 keer bekeken

Wat is het?


Coeliakie is een stoornis waardoor gluten niet worden verdragen. Het is geen "gewone" voedselallergie, het gaat immers niet om een normale reactie van het afweersysteem. Maar ook hier moeten bepaalde voedingsmiddelen gemeden worden. Snel ingrijpen met een gepast dieet is nodig om serieuze en blijvende schade aan het darmstelsel en slechte opname van voedingsstoffen te vermijden.


Een levenslang dieet?


Glutenovergevoeligheid vraagt een levenslang dieet waar de vier bekenste granen: tarwe, haver, gerst en rogge uit weggelaten worden maar ook de minder bekende granen spelt en kamut. Het minste spoortje van gluten kan reacties teweegbrengen. De lijst te vermijden voedingsmiddelen is dan ook lang. Lijsten met merkartikelen kunnen een grote een grote hulp betekenen.

Gelukkig zijn er nog heel wat voedingsmiddelen die geen gluten bevatten: rijst, maïs, tapioca, soja, erwten, gierst, aardappels. Brood, pizza, koek en gebak kunnen ook bereid worden met maïsmeel of met glutenvrije bloem.

Vlees levert geen problemen, op voorwaarde dat er geen tarwezetmeel aan toegevoegd werd en dat het niet gepaneerd is met een verboden meel.
Vetten, groenten en fruit kunnen gegeten worden.
Veel levensmiddelen die normaal gluten bevatten zijn ook te koop in een glutenvrije versie.


Diagnose?


De klachten buikpijn en diarree, slecht groeien, weinig eetlust kunnen op coeliakie wijzen maar worden niet altijd als dusdanig herkend. Een aanwijzing voor de diagnose kan gevonden worden via een gerichte bloedtest. Volledige zekerheid wordt bekomen met een onderzoek van de dunne darm.

Bij 1 op 3000 kinderen is de ziekte vastgesteld, maar hun werkelijke aantal zou veel hoger liggen. Men vermoedt dat 1 op 200 kinderen eraan lijden.

Bron: De bond (11 feb. 2000)
Auteur: An Candaele

Voor meer informatie kun je steeds terecht bij:


Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld