Te warm weer en jonge kinderen: opgepast!

, 1.468 keer bekeken

Algemeen


Algemeen kan je stellen dat als de volwassenen het warm hebben, jonge kinderen het ook warm hebben. Baby's zijn extra gevoelig voor temperatuurschommelingen, omdat ze hun lichaamswarmte nog niet zelf kunnen regelen.

  • Bij hoge temperaturen kunnen kinderen minder eetlust vertonen en verliezen ze meer vocht door de warmte. Geef hen daarom extra niet bruisend water op kamertemperatuur of voor de baby's extra melk te drinken.

  • Vermijd lange ritten met de auto overdag. Laat je kinderen nooit alleen achter in de wagen. Het is onveilig en de temperatuur kan heel snel oplopen.

  • Zorg voor lichte katoenen kleding.

  • Zorg voor een goede verluchting van woning, auto en slaapruimte. Pas wel op voor tocht.


Salmonella


De aanhoudende hitte verhoogt de kans op salmonellabesmetting. Met een aantal voorzorgsmaatregelen is dit eenvoudig te voorkomen.
In het algemeen kan een voedselvergiftiging worden voorkomen door de potentiële
besmettingsbronnen te verhitten. Bewaar geen voedselrestjes en bereid alles zo vers mogelijk.

Voor salmonella gelden de volgende adviezen:
  • Vlees en rauwe (niet-gepasteuriseerde) melk moet je door en door verhitten. Eieren moet je hard koken of bakken. Het eiwit en de eierdooier moeten gestold (hard) zijn.

  • Gebruik geen rauwe eieren in bavarois, mousses, zelfgemaakte mayonaise, voor de afwerking van de aardappelpuree of in een saus, enz…...

  • Zorg dat het hele product altijd goed gaar gemaakt wordt. Zo worden eventuele bacteriën die aan de binnenkant zitten, ook gedood. Dit is vooral van belang bij gemalen en opgerold vlees zoals gehakt, rollade, kip, enz…...

  • Verhitting in de microgolfoven vraagt specifieke aandacht: tussenin moet je de gerechten goed omroeren, zodat geen enkel gedeelte ervan lauw blijft.

  • Ga bij aankoop altijd na of de eieren proper en onbeschadigd zijn.

  • Koel de eieren onmiddellijk na de aankoop.

  • Hou je aan de houdbaarheidsdatum.

  • Was je handen, het keukengerei en de werkoppervlakken voor en na elk contact met eieren of met ei bevattende voedingsmiddelen.

  • Kinderen eten het best geen rauwe of onvoldoende verhitte producten.

  • Gepasteuriseerde eieren in vloeibare vorm of in poedervorm kunnen wel gebruikt worden.

  • Industriële producten zoals mayonaise, ijs, enz… zijn gemaakt met gepasteuriseerde eieren. Zij hebben een warmtebehandeling ondergaan, waardoor de eventueel aanwezige bacteriën, waaronder salmonella, gedood zijn.

  • De temperatuur van je koelkast moet tussen de 1 en 5°C zijn. De diepvriestemperatuur moet -18°C zijn.


Preventie van verdrinking is noodzakelijk


Bij aanhoudende warmte verschijnen in heel wat tuinen en op terrassen de typische kleine zwembaden. Elk jaar sterven er kinderen ten gevolge van verdrinking. De meeste verdrinkingen of bijna-verdrinkingen bij jonge kinderen gebeuren in zwembaden en vijvers, al dan niet in of om de eigen woning.

Vier eenvoudige aandachtspunten kunnen het leven van je kind redden:
  • Hou actief toezicht op je kind.

  • Sluit vijvers en huiszwembaden af.

  • Leer je kind zich veilig te gedragen in openbare zwembaden.

  • Gebruik je eigen beschermingsmiddelen (bv. zwemvestjes).



Bron: Kind & Gezin

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld