Fopspeen of duimpje?

, 1.411 keer bekeken
Zuigen is een aangeboren reflex. Een baby heeft die zuigreflex nodig om zich na de geboorte te kunnen voeden aan mama's borst. Daarom oefent de baby dit "zuigen" ook reeds in de baarmoeder en veel baby's zuigen al van in hun mama's buik op hun duimpje.
Sommige baby's hebben hiervoor genoeg met hun duimpje, terwijl andere desnoods hun hele knuistje in hun mondje wringen.

Pro's & contra's:


  • Het is duidelijk dat baby's aan zuigen plezier beleven. Maar dat is niet het enige: zuigen heeft vaak een rustgevende en kalmerende werking op je baby en kan hem tevens helpen bij het inslapen.

  • Maar er zijn ook nadelen. In de babytijd wordt de kaak verder gevormd. Door frequent op de duim of fopspeen te zuigen, bestaat er dus een kans op een vervorming aan het verhemelte of de tanden.


De duim tegenover het speentje:


  • Duimzuigen is heel praktisch want je baby kan zijn duim nooit verliezen en heeft hem altijd bij zich.
    Terwijl een fopspeen, juist op het moment dat hij ze het meest nodig heeft, vaak weer eens spoorloos is. Je kunt dus best meer dan 1 fopspeentje in huis hebben, voor het geval dat.

  • Wat gevaarlijk is en je dus best niet kun doen, is de fopspeen met een touwtje rond je baby's nek hangen. Zo geraak ze misschien wel niet zoek maar je baby kan wel stikken in het touwtje.

  • Je koopt bij voorkeur een fysiologische speen. Zorg er ook voor dat het speentje proper en soepel blijft. Als er scheurtjes in de speen zitten, dan is het dringend tijd voor een nieuwe.

  • Neem je kind nooit van de ene dag op de andere zijn fopspeen af. Afnemen werkt meestal averechts. Wanneer je kind groter wordt, zal hij vanzelf wel zijn speen meer en meer vergeten.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld