Zwangerschapskwaaltjes vroeg in de zwangerschap

, 17.034 keer bekeken

 • Aambeien
  Aambeien zijn gezwollen bloedaders (van de darmwand) in of rond de aars. Ze zijn vaak het gevolg van constipatie of verstopping.
  Om verstopping tegen te gaan kun je best veel (+2 liter/dag) water drinken, vezelrijk eten en voldoende bewegen. Let er ook op dat je bij harde ontlasting niet teveel druk uitoefent als je naar het toilet gaat en raadpleeg je arts.


 • Bandenpijn
  Bandenpijn kan heel vervelend zijn, maar het kan geen kwaad voor je baby.
  Door de oprekking van de banden waaraan je baarmoeder vastzit, kun je last krijgen van stekende pijn onderin je buik. Door het extra gewicht gaat je baarmoeder immers steeds meer en meer trekken aan de banden en de aanhechtingspunten.
  Deze kwaal komt vaak al vroeg in de zwangerschap voor en hoe meer je rondloopt, hoe meer last je ervan kunt krijgen.


 • Blaas(ontsteking)
  In het begin en op het einde van je zwangerschap is het heel normaal dat je vaker moet plassen.
  Als je wel erg vaak moet plassen en je hebt hierbij een stekelig, branderig gevoel, zou het best wel eens kunnen dat je een blaasontsteking hebt. Dan ga je best naar je huisarts. Als algemene maatregelen kun je best zoveel mogelijk water drinken en kleren die knellen in het kruis vermijden. Op het einde van de zwangerschap wanneer de baby op je blaas drukt, kun je best een paar keer van houding veranderen tijdens het plassen, zodat je je hele blaas kunt ledigen.


 • Bloedend tandvlees
  Je bent gevoeliger voor bloedend tandvlees, omdat je tandvlees door de zwangerschapshormonen beter doorbloed is en ook zachter is geworden.
  Poets je tanden na elke maaltijd met een zachte borstel en masseer eventueel je tandvlees met je vingertoppen vooraleer je zegaat poetsen. Maak zeker een afspraak met je tandarts in het begin van je zwangerschap.


 • Druk op de blaas
  Bijna alle vrouwen hebben in het begin van de zwangerschap het gevoel vaker te moeten plassen. Dit komt omdat je baarmoeder nog laag in de buik ligt en tegen je blaas drukt. Dit gevoel gaat over eens de eerste 3 tot 4 maanden voorbij zijn.


 • Flauwvallen
  In het begin van de zwangerschap kun je last hebben van een te lage bloeddruk waardoor je je zwak kunt voelen en zelfs flauwvallen. Je kan het best rokerige ruimtes vermijden. Sta ook niet te lang of te bruusk recht. Voel je je toch slap worden, ga dan zitten of liggen met je voeten omhoog.


 • Hoofdpijn
  Maak je geen zorgen als je eens hoofdpijn hebt, ga wat rusten en probeer je te ontspannen.
  Heb je erg veel last van hoofdpijn, ga dan eens bij je huisarts langs.


 • Misselijkheid
  Zie vroege zwangerschapstekenen.


 • Neusbloedingen
  Neusbloedingen komen vaak voor tijdens de zwangerschap, doordat de slijmhuid van de neus en zijn bijholten opzwellen onder invloed van de zwangerschapshormonen. Snuit je neus daarom altijd voorzichtig.


 • Oogklachten
  De samenstelling van het oogvocht kan anders zijn tijdens de zwangerschap.
  Ook de hoeveelheid vocht in je ogen kan onder invloed van de zwangerschapshormonen veranderen. Vooral vrouwen die lenzen dragen, kunnen hiervan hinder ondervinden.


 • Schimmelinfectie
  Het is normaal dat je tijdens je zwangerschap meer witverlies hebt. Maar als het jeukt, pijnlijk of branderig aanvoelt, heb je waarschijnlijk een schimmelinfectie. Je arts zal je medicijnen voorschrijven en ook je partner zal moeten behandeld worden.


 • Slapeloosheid
  Maak je niet ongerust als je de slaap niet kunt vatten. Probeer je zoveel mogelijk te ontspannen, lees een goed boek of neem een warm bad. Wordt het te erg, praat er dan eens over met je arts. Neem echter nooit op eigen houtje slaappillen.


 • Spataderen
  Spataderen worden tijdens de zwangerschap vooral veroorzaakt doordat je vergrote baarmoeder de bloedcirculatie van je benen naar je hart afknelt. Rust elke dag even uit met je benen omhoog en probeer te lang rechtstaan of stilzitten zoveel mogelijk te vermijden.


 • Vermoeidheid
  Je kan je je hele zwangerschap moe voelen, maar meestal gaat het na de eerste 3 maand over.


 • Verstopping
  Progesteron houdt niet alleen je baarmoeder ontspannen, maar ook je ingewanden. Je darmen werken trager en dit kan leiden tot verstopping. Drink veel water, fruitsap en eet vezelrijk, maar gebruik nooit op eigen houtje laxeermiddelen.


 • Verstopte neus
  Je kunt vooral 's morgens bij het wakker worden, last hebben van een verstopte neus.


 • Witverlies
  Dat je tijdens je zwangerschap meer witverlies hebt, is heel normaal. De oorzaak ervan zijn de veranderingen aan het vaginale weefsel als voorbereiding op de bevalling.Onze handige online tools


Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld