De handbagage: hoe en wat?

, 1.578 keer bekeken
Je handbagage is hét belangrijkste stuk van je bagage. Je moet er immers al datgene in kwijt dat je tijdens de vlucht nodig hebt, maar ook die dingen die je tijdens je verblijf onmogelijk kunt missen.

Wij geven je enkele tips.

Let op de afmetingen van je handbagage:Met te grote koffers of tassen kom je er niet in. Je tas of koffer zal dan onherroepelijk in het ruim worden gezet. Welke de richtlijnen zijn die je in acht moet nemen, zal je reisagent je met plezier vermelden. In regel mag er ook maar 1 stuk per persoon worden meegenomen als handbagage.KledijZorg er voor dat je minstens 1 'vervangingsoutfit' per persoon in je handbagage zitten hebt. Als je de pech hebt dat je bagage niet ter bestemming aankomt, dan kun je je toch (tijdelijk) uit de slag trekken.Voor een zonnige bestemming voorzie je per persoon (volwassenen en kinderen) een short, T-shirt, onderbroek, BH (vrouw), zwembroek of bikini. Kies niet je mooiste setje, maar voor die dingen die het minst plaats innemen.Denk aan jezelfJe lenzenpotje en water, je medicijnen als je die nodig hebt, je zonnebril, een boek of tijdschrift, je fototoestel of videocamera,... Deze zaken onder geen beding in je koffer in het bagageruim steken!Denk aan je kinderenOnze ervaring leert dat je je best op alles voorbereidt. Deze handige checklist kun je vast gebruiken:
 1. een zonnepetje
 2. aangepaste zonnecrème
 3. een paar zwembandjes
 4. verversingskleertjes (zie hierboven)
 5. 2 potje babyvoeding (1 tijdens de vlucht en 1 in geval van nood) per kind
 6. 2 kleine flesjes water of 2 tetrabrikjes frisdrank per kind (just in case, handig als je lang moet wachten)
 7. koekjes (want was als je spruit plots reuzenhonger heeft)
 8. snoepjes (laatste hulpmiddel als je uk echt niet meer te paaien valt)
 9. zijn medicijnen (laat je adviseren door je arts maar neem zeker een koortswerend middel, oog- en oordruppeltjes, pleisters, lichte hoestsiroop en een koortsthermometer mee)
 10. zijn/haar lievelingsspeeltje
 11. een voorleesboekje en/ of kleurboekje met 3 kleurpotloden
 12. 6 pampers per kind en een dun pakje vochtige doekjes
 13. voldoende melkpoeder voor de duur van de reis en 1 grote fles water.
Je laat je handtas beter thuisGebruik liever een handig buideltasje, waarin je heel veel kwijt kunt. Dit is behalve veilig (minder kans op diefstal) ook handig, want een buideltasje wordt niet als handbagage beschouwd (je handtas wel!).Ben je een man, gebruik dan bij voorkeur een handig opbergzakje voor aan je broeksriem (je maakt dit vast aan je riem en stopt het in je broek) of gebruik eveneens een buideltasje.PapierenJe moet je identiteitspapieren (paspoort of identiteitskaart) en je reisdocumenten steeds bij de hand houden. Groepeer deze documenten voor je hele gezin en stop ze op een veilige plaats maar toch binnen handbereik (buideltasje, riemhanger). Je hebt deze documenten de eerste uren van je vakantie verschillende keren nodig (aan de balie van je touroperator, aan de check-in, bij de paspoortcontrole, aan de gate (waar je het vliegtuig opstapt), vaak ook op het vliegtuig om toeristenkaartjes in te vullen en bij aankomst.Nog wat plaats over?Heb je nog wat plaats vrij in je handbagage, stop er dan zoveel mogelijk spullen in voor je kinderen, vooral de minder voor de hand liggende zaken die je misschien niet makkelijk in het land van bestemming kunt kopen en kleertjes.ToiletgeriefVergeet ook je toiletgerief niet in je handbagage: een tandenborstel, tandpasta en je make-up. Ook de producten voor je kleintje (alles is tegenwoordig verkrijgbaar in handige reisverpakking) stop je best in je handbagage.

Let op met vloeistoffen en medicijnen in je handbagage!

Sinds maandag 6 november 2006 gelden strengere beveiligingsmaatregelen op de luchthavens. Deze maatregelen zijn er gekomen om de kans op aanslagen met vloeibare springstoffen in de lucht en in de beveiligde zones van luchthavens te beperken.
Concreet mogen passagiers slechts een heel beperkte hoeveelheid vloeistof in hun handbagage meenemen. Vloeistoffen in de handbagage moeten elk in een aparte verpakking zitten met een maximumcapaciteit van 100 ml. Deze verpakkingen moeten samen in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak zitten met een maximale capaciteit van 1 liter per passagier. Deze maatregelen hebben betrekking op alle vloeistoffen in de ruime zin van het woord.

Vanaf nu zullen alle passagiers en hun handbagage bij de controlepunten gecontroleerd worden op vloeistoffen en andere verboden artikelen. Bij die doorlichting moeten de passagiers ook hun jassen uittrekken. Laptops en andere elektrische apparaten worden apart gecontroleerd.

De nieuwe maatregelen leggen geen beperking op voor vloeistoffen gekocht in de winkels voorbij de instapkaartcontrole of aan boord van het vliegtuig. Er mogen ook nog steeds vloeistoffen meegenomen worden in de bagage die ingecheckt wordt.

Enkele uitzonderingen:
 • Geneesmiddelen (met bewijs) voor gebruik tijdens de vlucht.

 • Babyvoeding mag ook, als je baby erbij is.

 • Vloeistoffen gekocht in 1 van de winkels voorbij de instapkaartcontrole. Deze vloeistoffen zijn in een speciale verzegelde zak verpakt en deze zak mag pas geopend worden eens je het controlepunt voorbij bent.


Meer over die beveiligingsmaatregelen:


Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld