De vlucht van a tot z

, 1.431 keer bekeken
 • Als je niemand hebt die je aan de luchthaven kan afzetten, ga je het best met de trein. Je rijdt zo het luchthavengebouw binnen en bent in geen tijd in de vertrekhal. Natuurlijk moet je steeds zelf met je bagage sleuren.
  Met de auto is handig maar duur. Je kunt je auto kwijt op de ondergrondse parking (onbewaakt) maar dit kost je al gauw enkele honderden euro's extra.
  De lock park is nog duurder want daar geef je je auto als het ware in verzekerde bewaring.
  Carhotel is een andere formule maar maak eerst een reservatie! Carhotel bevindt zich in Vilvoorde, waarna je met een transferbusje naar de luchthaven wordt gebracht.
  Leuker is het als iemand je naar de luchthaven kan brengen. De parking aan de vertrekhal mag enkel gebruikt worden voor het in en uitstappen. Er is sedert kort verscherpte politiecontrole en wie te lang blijft staan, gaat onvermijdelijk op de bon.
  Gebruik een bagagekarretje want je moet nog heel wat meters stappen.

 • Nu ben je in het luchthavengebouw en begint je zoektocht. Meestal moet je eerst naar de balie van de touroperator met wie je de reis hebt geboekt. Alle balies bevinden zich uiterst links, wanneer je naar het luchthavengebouw kijkt. Bij je touroperator krijg je meestal een reistasje en je komt er te weten aan welke rij je moet inchecken.
  Wees steeds 2 uur vóór vertrek aan de balie van de touroperator.
  Schrik niet van de vaak lange wachtrijen in de maanden juli en augustus.

 • Begeef je nu naar de incheck-rij en hou je tickets en je paspoorten of identiteitskaarten bij de hand.
  Tracht op tijd in te checken, zodat je bij elkaar kunt zitten. De laatsten krijgen de laatste stoelen, zodat jij en je kinderen niet eens bij elkaar kunnen zitten.
  Zet je koffers die in het ruim mogen op de bagageband. Je krijgt voor elke koffer een label, waarmee men je bagage indien verloren kan opsporen.
  Je krijgt ook een 'boardingpass', een instapkaart die je vanaf nu steeds bij de hand moet hebben.

 • Nu moet je je naar de paspoortcontrole begeven, waar je je identiteitskaart of paspoort en je instapkaart ter controle moet afgeven.

 • Je komt nu in de hal met de tax free shops. Let wel, je kunt er enkel taxvrij kopen als je naar een niet-Europese bestemming vliegt! Als je iets wenst te kopen moet je aan de kassa je instapkaart opnieuw afgeven voor een stempel.
  Boven is er een cafetaria en een restaurant. Schrik niet van de prijzen want je betaalt hier al gauw 4/5 Euro voor een klein flesje frisdrank. Je brikjes in je handbagage komen hier goed van pas.

 • Begeef je nu naar de gate, waar je op het vliegtuig zal stappen.
  Maar eerst moet je opnieuw door de controle, waar je al je tassen, ook je buideltassen, op de band moet leggen. Heb je een kinderwagen mee, dan passeer je voor de anderen in een speciale controle. Let op met vloeistoffen en medicijnen in je handbagage!
  Hierna bevind je je in een lange gang, met roltapijten en begeef je je naar de juiste gate. Wanneer je er ten laatste moet zijn, staat steeds op je boardingpass, ook het nummer van de gate staat op die instapkaart.

 • Bij het instappen moet je opnieuw je instapkaart laten zien, waarvan men een stukje scheurt. Je kunt nog steeds je buggy meenemen in de slurf (een plooibare gang tot aan de deur van het vliegtuig) tot aan het vliegtuig.

 • Eens je op het vliegtuig stapt, moet je je buggy afgeven aan de steward of stewardess (je buggy moet dan ook (zoals de bagage) gelabeld worden bij de check-in). Je buggy wordt nu in het ruim geplaatst. Kies voor een goedkope buggy, die tegen een stootje kan, want ook met dit materiaal wordt er niet altijd zachthandig omgesprongen.

 • Begeef je naar je plaats en met een beetje geluk kun je je handbagage kwijt in één van de opbergvakken boven de hoofden van de passagiers. Als je als één van de laatsten instapt, zul je zeker geen plaatje meer vinden en zul je je handbagage onder je stoel moeten zetten. Indien dit niet lukt zal men je handbagage vaak afnemen en in het ruim plaatsen.

 • Nu komt het er op aan om je kinderen bezig te houden. Leg hen uit wat er gaat gebeuren. Je moet rekenen op ongeveer een half uur vooraleer je werkelijk de lucht in gaat. Het vliegtuig zal zich nu immers eerst naar de baan begeven om op te stijgen en moet eerst een aantal veiligheidsprocedures uitvoeren.

 • Zorg ervoor dat jij en je kinderen vastgeriemd zitten en hou alles wat je bij het opstijgen nodig hebt bij de hand (drankje, leesboekje, speeltje,...).

 • Wees zelf rustig en dapper, zelfs al zit ook jij met een klein hartje omdat je vliegangst hebt. Geef deze angst niet door aan je spruiten en laat hen onbevangen de lucht in gaan.

 • Leg je kinderen uit dat zij bij het opstijgen veel lawaai zullen horen. Zo voorkom je dat ze schrikken. Vertel hen dat ze straks de wolken zullen zien… Verzin er een verhaaltje rond zodat ze rustig blijven en zich focussen op wat gebeuren gaat.

 • Eens je op de plaats bent waar het vliegtuig opstijgt, geef je je kinderen een drankje. Als je baby of je kindje drinkt bij het opstijgen, heeft hij/zij minder last van de druk in hun oortjes. Meestal verloopt het opstijgen aldus zonder veel problemen. Tracht je kinderen niet te paaien met snoepjes, want dit brengt vaak extra ergernis met zich mee.

 • Verplicht je kind om, zeker in het begin van de vlucht, te blijven zitten. Van zodra je opstijgt begint het cabinepersoneel immers om alles klaar te maken voor de vlucht. Zij zullen het eerste uur à anderhalf uur af en aan rijden met allerlei karretjes. Eerst komen ze vaak met taxfree goederen, daarna dienen ze de drankjes op, waarna ze opnieuw rondrijden met de maaltijden. Na de maaltijd kan je je kind een wandelingetje gunnen door de gang(en).

 • Leg je kind uit wat er gaat gebeuren en waarom het moet blijven zitten. Laat ook hier je fantasie de vrije loop en verzin er gerust enkele verhaaltjes bij. Vertel over de piloot en de copiloot, leg uit wat het beroep van een stewardess of steward inhoudt, vertel over de vogels en de vliegtuigen, over Janneke Maan of Mieke Zon,...

 • Nu je gegeten hebt, ben je meestal halverwege de vlucht. Met een beetje geluk wil je kleine spruit een dutje doen. Zoniet moet je hem of haar actief bezighouden. Nu komen het voorleesboekje, het speeltje en de kleurboek met kleurpotloodjes goed van pas.

 • Soms moet je een toeristenkaart invullen op het vliegtuig. Vul deze kaart in en stop hem bij je paspoort of identiteitskaart.

 • Ongeveer een half uurtje voor het voorziene aankomstuur maak je je klaar voor de landing. Hou opnieuw alles wat je hiervoor nodig hebt bij de hand: drankje, koekje, boekje,… Vertel je kindje wat er gebeurt bij de landing, waar jullie naartoe gaan, vertel over het zwembad, de zee,... Van zodra je echt begint te dalen geef je je kind het lekkere drankje. Uit ervaring weten we dat het vliegtuig aan de grond staat als het drankje op is. Handig, want je spruit heeft geen last van de oortjes en huilt niet.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld