Het kiezen van een bestemming en je vakantie boeken

, 1.781 keer bekeken

Waar gaat de reis heen?


Enkele tips:
 • Als je met kleine kinderen reist, doe je er goed aan om bestemmingen te kiezen op 4 à 5 uur vliegen van Zaventem. Dit betekent dat je al gauw 8 uur onderweg bent, rekening houdend met het inchecken, wachttijden, afhalen van je bagage en je transfer naar het hotel. En dan mag er nog niets mislopen!
  Daarom ook zijn bestemmingen als Turkije, Spanje, Griekenland, Tunesië, Marokko, Bulgarije,... zo populair.

 • Er zijn zoveel aspecten waar je rekening mee moet houden bij je keuze. Toch is het budget vaak van doorslaggevend belang. Weet dat er tijdens het hoogseizoen (= schoolvakanties) geen wonderen bestaan. Hiermee bedoelen we dat de prijs de beste indicator is voor de kwaliteit van je verblijf en je reis. Een viersterrenhotel dat in die periode 150 Euro goedkoper is dan een ander viersterrenhotel in dezelfde regio, heeft vast en zeker minder te bieden. Laat je derhalve nooit leiden door de sterrenclassificatie, maar door de prijs die aangegeven is in de brochure.

 • Wie met 2 volwassenen en 2 kinderen reist, doet er goed aan van niet te wachten op de 'last minute' aanbiedingen. Zelden worden hierin quadrupple kamers (= kamers voor 4 personen) aangeboden. Als je te lang wacht om te boeken, zal je wel verplicht zijn om twee dubbele kamers te boeken, hetgeen steeds duurder is.

 • Ga ook steeds na of je in een kindvriendelijke omgeving zult terechtkomen: Is er kinderanimatie? Is het zwembad veilig of ligt het aan een baai, waar je kind zo kan afdonderen? Is er een kinderbadje? Is er een kinderspeeltuintje ?, ... Wie voor klassehotels opteert, gaat best eerst na of er voldoende voorzieningen zijn voor de kinderen (kinderbedje, kinderstoel in het restaurant,...) en of de aanwezigheid van spelende kinderen wel in de smaak valt van de andere vakantiegangers.

 • Je babyfoon doet het 9 op de 10 keer niet in je gastland. Ga daarom na of er een babyfoon ter beschikking wordt gesteld en of je een beroep kan doen op een babysitter ter plaatse. Het handigst is natuurlijk om een kamer aan het zwembad of aan het strand (gelijkvloers) te bemachtigen. Zo kan jij genieten van zon en water, terwijl je kleine spruit een middagdutje doet. Opnieuw moet een dergelijk verzoek al bij de boeking worden geformuleerd en worden herhaald bij het inchecken van het hotel. Let wel, dergelijke verzoeken worden quasi nooit bevestigd, wees dus niet teleurgesteld als je kamer met droomligging je niet wordt toegekend.

 • Kinderen houden van het strand, of dat nu in ons eigen landje is of elders, ze kunnen er zich rot amuseren. Let wel, in de meeste landen is er wel een strand, maar vaak één met keien of kiezels. In het beste geval vind je een zandstrand, maar meestal met grove korrels. Neem daarom steeds strandschoentjes mee voor je kinderen.

 • Soms, en zeker voor last minute boekingen, moet je ook rekening houden met de reisformaliteiten.
  Voor sommige bestemmingen volstaat een identiteitskaart maar voor andere moet je in het bezit zijn van een internationaal paspoort. Let vooral goed op voor de kinderen! Je baby of kind moet in het bezit zijn van een eigen identiteitskaart (met foto) of van een eigen internationaal paspoort. Een identiteitskaart krijg je snel op het stadhuis van je woonplaats, maar voor een internationaal paspoort moet je enkele weken geduld hebben (ofwel enkele dagen, mits spoedprocedure). Bovendien is er voor sommige (weliswaar minder populaire) bestemmingen ook een visum nodig.


Het boeken van je vakantie:


Een vliegvakantie met kinderen steek je zomaar niet op één twee drie zelf in elkaar. Makkelijkst is om je licht op te steken bij een reisagent. Boek steeds bij een erkend kantoor (deze herken je aan hun licentienummer A, B of C gevolgd door 4 cijfers) dat aangesloten is bij het garantiefonds of bij Gerling (twee verzekeringsmaatschappijen die je beschermen tegen eventueel faillissement van de agent). Aangezien deze vergunning en de verzekering wettelijk verplicht zijn, kun je echt in vertrouwen een reiskantoor in je buurt binnenstappen.

Je kunt opteren voor een reis uit één van de vele reisorganisatoren (touroperators) die hun reizen in hun kleurrijke brochures aankondigen. Keuze zat, maar laat je bijstaan door je ervaren reisagent. Hij kent de verschillende brochures en kan je met raad en daad bijstaan bij de keuze van je bestemming, reisformule en hotel.

Op het net is ook heel wat te vinden: vliegtuigstoelen, hotels,... Je vindt het allemaal. Met de nodige risico's natuurlijk, want je kunt je tegen niemand keren als het dan toch mis zou lopen (vlucht overboekt, hotel uitverkocht of onbestaand,...). We durven daarom te stellen dat het op dit ogenblik nog steeds veiliger is om een beroep te doen op een reisagent/ touroperator, die volledig verantwoordelijk is voor de goede uitvoering van je reis.

Vergeet vooral niet om ook een bijstandsverzekering te boeken. Een dergelijke verzekering is echt onontbeerlijk, want hoewel iedereen er van uitgaat dat er niets kan/mag/zal gebeuren tijdens je reis, schuilt het ongeluk vaak in een klein hoekje. Een goede bijstandsverzekering dekt schade aan je bagage, betaalt je een som uit bij verlies van bagage, betaalt dokterskosten terug, komt tussen bij hospitalisatie, repatrieert je indien nodig,...

Wie vandaag nog zonder bijstandsverzekering op reis gaat, neemt onverantwoorde risico's. Want voor de prijs hoef je het echt niet te laten (je betaalt +/- 4 à 6 % van de reissom).

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld