Je koffers pakken: wat meenemen en wat niet?

, 1.394 keer bekeken
Nu je alles wat je wil meenemen op je bed hebt liggen, vraag je je wellicht af hoe je dat allemaal in die koffers zult krijgen. Maar geen nood, nu begint de 'grote selectie'.
Neem nooit meer dan 1 koffer mee per volwassene! Hoewel je op de meeste plaatsen een beroep kunt doen op bagagedragers of op een bagagekarretje, moet je trachten het aantal stuks te beperken. Je hebt immers ook nog elk een stuk handbagage te dragen.

 • Voor je alles in je koffers propt, nog even dit. In het geval je bagage verloren gaat, moet je een beschrijving geven van je koffer. Zorg voor een herkenbare sticker of voor een originele valies. Je zou er van staan kijken hoeveel identieke zwarte Samsonite - om maar een merk te noemen - koffers er in een bagagedepot op de luchthaven achtergebleven zijn.

 • Zorg ook voor een bagagelabel, dat je steeds met je naam en adres naar beneden vastmaakt. Je zou niet willen dat één of andere onverlaat op de luchthaven je adres kan lezen en er tijdens je vakantie van profiteert om je huis leeg te maken. Stop ook je naam, adres én telefoonnummer in je koffers. Mocht het bagagelabel verloren gaan, dan nog kan men je terugvinden.

 • Zorg er ook voor dat je bagage steeds gesloten is. Zo vermijd je onplezierige verrassingen van diefstal. Ook een bagageriem kan handig zijn. Er wordt immers nergens zachthandig met je koffers omgesprongen.

 • Ga je naar een hotel, kies dan harde koffers. Ga je op rondreis of verblijf je op een boot, dan zijn zachte tassen handiger. Op de luchthavens wordt er echt met de bagage gegooid, neem dus steeds solide koffers en tassen die tegen een stootje kunnen.

 • Op sommige luchthavens kun je je koffers laten inpakken, maar dit is verloren geld als je over degelijke koffers beschikt en bovenstaande raadgevingen hebt opgevolgd. Wees er wel op voorzien dat je mooie, nieuwe koffer vol krassen of zwarte strepen zal staan.

 • De luchtvaartmaatschappijen hanteren allen eenzelfde norm bij verlies van bagage. Bij definitief verlies, betaalt men steeds 20 US Dollar per kilo terug of je nu een koffer vol goud of krantenpapier verloren bent. Neem je een chartervlucht en je bagage komt pas dagen na jou aankomst op je bestemming toe, dan sta je volledig in de kou. Je hebt meestal geen recht op enige vergoeding.

 • Neem daarom steeds een bagageverzekering als je een vliegtuigreis boekt.
  De meeste verzekeringen komen tussen bij:

  1. beschadiging
  2. tijdelijk verlies van bagage (dan stellen zij een bedrag ter beschikking voor je eerste aankopen, dat verhoogt naarmate je langer op je bagage moet wachten)
  3. definitief verlies van bagage (de verzekering betaalt een deel van de werkelijke waarde van de inhoud van je koffer terug)

 • Ga na bij je reisagent of het hotel badhanddoeken ter beschikking stelt. Meestal is dit wel het geval en dat bespaart je heel wat plaats in je koffers. Gewone handdoeken voor in de badkamer laat je liever thuis. Elk hotel stelt ze immers ter beschikking. Er zijn echter nooit washandjes zoals wij die kennen. Neem dus best 2 of 3 washandjes mee, zeker voor je kleintje.

 • Ga je naar de zon, neem dat als regel om de helft van de kledij die je van plan was mee te doen thuis te laten. Overdag volstaan badpak, zwembroek of bikini met een T-shirt en een short en voorzie voor 's avonds voor ieder lid van je gezinnetje iets leuks. Niets is vervelender dan bij thuiskomst de ongedragen kleren opnieuw te moeten strijken.

 • Een warme pull stop je niet in je koffers maar die trek je aan bij vertrek of knoop je rond je schouders of buik. Dit bespaart niet alleen plaats, maar is ook handig op het vliegtuig waar het best frisjes kan zijn. Veel mensen hebben het op het vliegtuig koud (airco) en er zijn nooit voldoende dekentjes ter beschikking voor alle passagiers.

 • Overdrijf niet met schoenen. Twee paar schoenen per persoon zijn ruim voldoende. Draag bij vertrek steeds dat paar schoenen dat de meeste plaats inneemt in je koffer (sportieve schoenen). Daarnaast zijn slippers voor aan het zwembad vaak geen overbodige luxe. In juli en augustus is het op de meeste bestemmingen immers zeer warm, waardoor de tegels rond het zwembad als echte kooltjes aanvoelen. Wil je liever geen verbrande voeten, neem dan zeker die slippers mee.

 • Neem voor je kinderen strand- of zeeschoentjes mee. Deze plasticschoentjes komen goed van pas op het strand dat nooit dezelfde fijne korrels heeft als bij ons aan de Noordzee.

 • Voorzie ook voldoende pampers voor je baby. Op de meeste plaatsen kun je wel pampers kopen, maar niet dezelfde soorten als bij ons.

 • Ter plaatse kun je zeker plastic zwembandjes en speeltjes kopen, maar aan een veel hogere prijs dan bij ons. Een opblaasbare bal, een leuke zwemband of een opblaasbare krokodil zorgen steeds voor veel waterpret en zijn bij ons voor een prikje te koop in een handige kartonnen verpakking. Voor nog geen 10 Euro per kind, koop je uren vakantieplezier. Zwembadjes voor rond de armen stop je in je handbagage.

 • Emmertjes, schepjes, vormpjes,... heel leuk allemaal maar je raakt dit moeilijk kwijt in je koffers. Platte speeltjes gaan nog, maar voor een emmertje heb je niet echt veel plaats, behalve in een reistas. Voor grotere kinderen kun je een rugzakje overwegen, waarin ze hun eigen speeltjes zelf dragen. Op de luchthaven zijn er in de taxfree shop leuke rugzakjes te koop met speeltjes voor op het strand.

 • Vergeet de zonnemelk niet! Voor kinderen en baby's koop je best factor 25 of hoger. Voor jezelf volstaat de eerste dagen factor 8 tot 12, waarna je overschakelt op een lagere beschermingsfactor.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld