Met het vliegtuig?

, 1.288 keer bekeken
Wie het vliegtuig neemt tijdens zijn of haar vakantie, vliegt meestal met een chartervlucht. Deze vluchten zijn enerzijds veel goedkoper dan de reguliere lijnvluchten (Lufthansa, SAS,...) maar hebben anderzijds heel wat beperkingen. We sommen er enkele voor u op:

 • 'Non refundable, non endorsable'
  Deze op het eerste gezicht gewoon woorden bevinden zich op de charterticket en betekenen dat je ticket niet terugbetaald kan worden, dat je je ticket aan niemand anders kan doorgeven en dat je alleen met die luchtvaartmaatschappij mag vliegen die op je ticket staat én dat je enkel op de op het ticket aangeduide data mag vliegen. In de praktijk betekent dit dat je steeds je centen kwijt bent als je je ticket niet hebt gebruikt. Neem daarom bij boeking steeds een annulatieverzekering, want je weet nooit wat er kan gebeuren, zeker met kinderen niet.

 • Beenruimte
  Op een chartervlucht beschik je over beperkte beenruimte. Enkel aan de nooduitgangen is er meer ruimte, maar deze plaatsen worden zelden of nooit (veiligheidsredenen) aan ouders met kinderen toegekend. Ook op de eerste rij is er extra beenruimte, maar deze rij is minder geschikt voor jou en je kinderen omdat je de armsteunen niet kunt omhoog zetten (het tafeltje bevindt zich immers in de armsteunen). Als je je spruit op je schoot wil nemen is de eerste rij daarom niet aangewezen. Wie de eerste rij wenst, doet er goed aan dit op voorhand aan te vragen én bij de eersten in te checken. Bij chartervluchten worden deze plaatsen zelden op voorhand gegarandeerd.

 • Maaltijden
  Op de meeste chartervluchten krijg je een lichte maaltijd en een drankje. Afhankelijk van het tijdstip waarop je vliegt kan er ook een warme maaltijd worden opgediend. Het eten op het vliegtuig valt vaak niet in de smaak van kinderen. Voorzie daarom steeds iets extra voor je ukken. Het flesje (dat je reeds op voorhand klaar hebt gemaakt) kan steeds worden opgewarmd, alsook potjes babyvoeding (neem je best zelf mee). Drankjes worden opgediend in bekertjes, hetgeen vaak een echte knoeiboel oplevert. Neem daarom steeds je eigen flesje, bekertje of een rietje mee.

 • Child & infant
  Een Child is een kind vanaf 2 jaar (dat is de leeftijd op de dag van vertrek en niet op de dag van boeking!), meestal tot 12 jaar en een Infant is een baby tot 2 jaar.
  Een infant heeft nooit een stoel op het vliegtuig en moet dus op de schoot. Als je van plan bent een reiswieg of een Maxi-Cosy mee te nemen, zul je die eveneens op je schoot moeten houden (met een beetje geluk kun je die ook kwijt in één van de compartimenten boven de stoelen, maar meestal is dit vergeefse moeite). Niet echt makkelijk, vooral niet als je in juli en augustus vliegt, als de vluchten echt volgeboekt zijn. Een infant heeft ook geen recht op een maaltijd. Daarom betaal je voor een baby meestal niets, op een symbolische som na. Een child daarentegen heeft wel recht op een stoel én op een maaltijd. Toch krijgen kinderen (2-12 j) meestal een korting.

 • Bagage
  Bij een chartervlucht mag je maar een beperkt aantal kilo bagage transporteren. Meestal moet je je beperken tot 15 à 20 kilo (aangegeven in de brochures van de touroperators en op je ticket). Een infant (0-2 jaar), hoe tegenstrijdig met de realiteit ook, heeft in principe geen recht op bagage. Meestal knijpt men echter een oogje toe voor een klein overgewicht maar wanneer je echt kilo's te veel mee hebt, zul je hiervoor moeten betalen. Soms wordt er echt nauwlettend toegezien op het gewicht van je bagage, en dit is meestal als het vliegtuig volledig volgeboekt is. Zie ook: Je koffers pakken: wat meenemen en wat niet?

 • Handbagage
  Let op de afmetingen van je handbagage. Met te grote koffers of tassen kom je er niet in. Je tas of koffer zal dan onherroepelijk in het ruim worden gezet. Welke de richtlijnen zijn die je in acht moet nemen, zal je reisagent je met plezier vermelden. In regel mag er ook maar 1 stuk per persoon worden meegenomen als handbagage. Zie ook: De handbagage: hoe en wat? en Let op met vloeistoffen en medicijnen in je handbagage!

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld