Eiceldonatie in België

, 2.265 keer bekeken
Vrouwen stellen omwille van verschillende redenen het vervullen van de kinderwens steeds verder uit. Omdat leeftijd een uiterst belangrijke factor is voor de vruchtbaarheid worden ze dan ook vaker geconfronteerd met de onmogelijkheid om nog met de eigen eicellen zwanger te worden.

Ook bepaalde medische aandoeningen (bv. genetische of auto-immune stoornissen) kunnen de natuurlijke achteruitgang van de eicelreserve nog versnellen. Chemo- of radiotherapie bij kankerpatiënten en zelfs heelkundige ingrepen ter hoogte van de eierstokken kunnen soms onherroepelijke schade aanrichten. In dergelijke gevallen spreekt men over prematuur ovarieel falen (POF).

Een beperkte eicelreserve gaat helaas ook gepaard met een achteruitgang van de kwaliteit van de resterende eicellen. Zelfs In-vitro fertilisatie (IVF) behandelingen mislukken dan omdat er niet alleen erg weinig eicellen zijn, ook de kwaliteit van de embryo's is niet goed genoeg voor innesteling.

Voor sommige koppels is eiceldonatie het enigste alternatief voor adoptie of kinderloosheid. Eiceldonatie biedt uitstekende zwangerschapskansen onafhankelijk van de onderliggende aandoening of de leeftijd van de vrouw. Het is bovendien een weinig belastende behandeling in vergelijking tot IVF maar heeft wel een belangrijk nadeel: eiceldonors zijn schaars.

Verschillende vormen


Er zijn verschillende vormen van eiceldonatie.

  • Men spreekt van gekende donatie wanneer een zus, een vriendin of een collega bereid gevonden wordt om eicellen te doneren.

  • Wanneer een kennis wil helpen door eicellen te doneren maar de patiënte, haar partner of die kennis wensen dat donor en acceptorkoppel elkaar niet kennen (anonieme donatie), dan biedt wisseldonatie een oplossing. De door de patiënte gekende donor schenkt haar eicellen anoniem aan een ander koppel, waarvoor de patiënte in ruil anonieme eicellen krijgt van de donor aangebracht door een ander koppel.

  • Koppels die in hun kennissenkring geen donor vinden kunnen zich op een wachtlijst voor anonieme donatie laten zetten.


Grondige screening


Alle mogelijke eiceldonoren worden steeds grondig gescreend.

  • Ze ondergaan een aantal genetische testen en worden ook gecontroleerd op een aantal infectieuze aandoeningen zoals HIV en hepatitis B en C.

  • Er gebeurt ook steeds een psychologische evaluatie zowel bij de donor als bij het koppel dat de eicellen ontvangt.


Eicelbanken?


Recent kunnen eicellen, naar analogie met sperma, worden ingevroren en gestockeerd in eicelbanken.
Eiceldonatie staat hierdoor op het punt een belangrijke evolutie door te maken. Omdat de cyclus van donor en patiënt niet meer gekoppeld hoeven te worden verloopt de planning van de eiceldonatie veel eenvoudiger. Het gebruik van de zeldzame donoreicellen zal ook efficiënter verlopen wat in de toekomst de wachttijden kan verkorten.
Een eicelbank biedt bovendien de mogelijkheid om de veiligheid van eiceldonatie verder te verhogen door het inlassen van een quarantaine periode voordat de eicellen worden gedooid.

Recent werd in het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel voor het eerst in de Benelux zo'n eicelbank opgestart.
We mogen dan ook besluiten dat eiceldonatie een erg efficiënte manier is om de kinderwens te vervullen wanneer het aantal of de kwaliteit van de eigen eicellen dat niet meer toelaat. Men is echter afhankelijk nog steeds van het altruïsme van donoren.

Tot slot, een eiceldonatiebehandeling is in België toegelaten tot en met de leeftijd van 46 jaar.


Met dank aan: Dr. Dominic Stoop
Centrum voor reproductieve geneeskunde van het Universitair ziekenhuis Brussel:
www.brusselsivf.be en www.eiceldonor.be.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld