Enkele vruchtbaarheidstechnieken nader bekeken.

, 4.122 keer bekeken

IUI (Intra-uteriene inseminatie)Deze techniek wordt onder andere gebruikt wanneer het baarmoedermondslijm antistoffen maakt tegen het sperma van de man. Tijdens de behandeling wordt het zaad immers rechtstreeks in de baarmoeder gebracht: inseminatie.
Om deze behandeling zo succesvol mogelijk te laten verlopen, worden de eierstokken vooraf gestimuleerd met medicatie. Verder maakt men gebruik opgewerkt sperma, dit wil zeggen dat men vooraf alleen de beste en meest beweeglijke zaadcellen uit het staal weerhouden heeft.


IVF (In-vitrofertilisatie)


Na een aantal uitgebreide tests en onderzoeken, wordt er groen licht gegeven voor de eigenlijke behandeling.

Deze IVF-behandeling bestaat uit 4 stappen:


 1. Onderdrukking en stimulatie:
  Eerst krijgt men een preparaat (in de meeste gevallen via een neusspray toegediend) dat de hormoonhuishouding op nul zet. Op die manier creeërt men een kunstmatige menopauze (fase 1).

  Nadien krijgt men in de tweede fase een preparaat dat gepurgeerd is uit de urine van menopauzale vrouwen en een groot gehalte aan FSH en LH bevat. FSH en LH zijn belangrijke hormonen (van natuurlijke oorsprong) die de eicellen in de follikels ter hoogte van de eierstokken stimuleren. Dit preparaat stimuleert dus, terwijl het eerste preparaat ondermijnt.

  In een derde fase en 36 uur voor de pick-up wordt de vrouw een middel toegediend dat een kunstmatige eisprong teweeg brengt.

 2. De punctie van de follikels:
  Onder plaatselijke verdoving of onder volledige narcose worden de rijpe eicellen uit de follikels ter hoogte van de eierstokken geplukt: de pick-up. Daarna worden de eicellen naar het laboratorium gebracht.

 3. De bevruchting:

  Enkele uren na de pick-up worden de verschillende eicellen in een petrischaaltje samengebracht met het zaad. Meestal werd het zaad vooraf opgewerkt, wat wil zeggen dat men uit het zaadstaal de beste en meest beweeglijke zaadcellen geselecteerd heeft. (In geval van een vastgestelde infectie gaat men over tot het "wassen" van het spermastaal met een chemisch produkt.)
  Nadat de verschillende eicellen en het zaad samengebracht werden, verdwijnen ze terug in de broedstoof. Ongeveer 1 dag later zal dan blijken welke eicellen effectief bevrucht werden. Tegen dan zouden de eicellen immers de eerste deling achter de rug moeten hebben.

 4. De embryotransfer:
  Enkele dagen na een succesvolle bevruchting, wordt men opnieuw in het ziekenhuis verwacht voor de embryotransfer. Vooraf werd je baarmoederslijmvlies evenwel gestimuleerd om de eicellen zo goed mogelijk te laten innestelen. De gynaecoloog brengt dan normaal gezien 2 embryo's met behulp van een fijn buisje tot in je baarmoeder (vanaf de leeftijd van 35 jaar kan overwogen worden om 3 embryo's terug te plaatsen). Deze ingreep duurt niet lang en is niet pijnlijk.

  9 Tot 14 dagen later weet je dan, aan de hand van je bloedresultaten, of je al dan niet zwanger bent.


ICSI (Intra cytoplasmatische sperma injectie)


ICSI werd ontwikkeld aan de VUB (Vrije Universiteit van Brussel) en is variant op IVF. De behandeling verloopt op dezelfde manier als die bij IVF met dit verschil: er wordt slechts één zaadcel gebruikt om een eicel te bevruchten. De zaadcel wordt immers rechtstreeks in de kern van de eicel gebracht.
Het is een revolutionaire techniek want tot dan waren steeds goed bewegende zaadcellen nodig, terwijl die ene zaadcel bij ICSI zelfs een onbeweeglijke mag zijn. Hierdoor kunnen dus ook mannen met zeer slechte zaadcellen toch hun eigen kind hebben. (Deze techniek wordt vrij dikwijls toegepast bij mannen met een verlamming aan het onderste deel van het lichaam.


ZIFT (Zygote intra fallopian transfer)


Nog een variant op IVF is ZIFT. Het grootste verschil tussen deze behandeling en IVF is de plaats waar de eicel teruggeplaatst wordt. Bij IVF plaatst men de bevruchte eicel meteen in je baarmoeder, bij ZIFT daarentegen wordt de eicel in je eileider geplaatst. Het is dan de bedoeling dat de eicel op eigen kracht de weg naar je baarmoeder vindt en zich daar innestelt. Nog een verschil is dat de terugplaatsing van de eicellen vaak laproscopisch gebeurt.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld