Hoe kondigt een bevalling zich aan?

, 5.343 keer bekeken
 • Het verliezen van de slijmprop of het tekenen:
  Door het oprekken van de baarmoederhals, komt de slijmprop op een gegeven moment los. Tijdens je zwangerschap sloot dit slijm je baarmoedermond af, om je ongeboren kind te beschermen tegen infecties. Als je je slijmprop verliest kun je wat bloederig slijm verliezen, maar je kan er evengoed niets van merken. Vaal is dit een teken dat wijst op een naderende bevalling, maar de bevalling kan evengoed nog een week of meer op zich laten wachten.

 • Het breken van de vliezen:
  Meestal breken je vliezen pas op het einde van de eerste fase maar soms wordt op deze manier ook de bevalling ingeluid.
  Als je water breekt merk je vaak eerst een "golf" vruchtwater op, en daarna kunnen kleine hoeveelheden elkaar blijven opvolgen. Meestal is het vruchtwater helder van kleur, maar kan ook meer gekleurd zijn als je baby het bijvoorbeeld benauwd heeft.
  Je kan best zo vlug mogelijk je dokter bellen. Je bevalling moet binnen de 24 uur na het breken van de vliezen doorzetten, omdat je baby anders meer kans loopt op een infectie.

 • Je hebt wee├źn.


Als je twijfelt en niet zeker bent of je bevalling nu al dan niet begonnen is. Bel dan gerust je arts of verloskundige. Hij/zij is de best geplaatste persoon om je op dat moment advies te geven.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld