Spelen: een grote ontdekkingstocht

, 1.324 keer bekeken
Iedereen weet dat naast eten en slapen, spelen ook heel belangrijk is voor een kind. Spelen is immers meer dan het spel alleen.
Spelen is een grote ontdekkingsreis, een leerrijk avontuur. Of het nu om een spelletje alleen of eentje met meerdere kindjes gaat, het kind ontdekt op die manier meer van de wereld waarin hij opgroeit.

Wij hebben onze ervaringen, een kind heeft die nog niet. Door speelgoed te bekijken, betasten of gewoon mee te spelen, creƫert een kind zijn eigen ervaringen. Hij leert nieuwe kleuren, vormen en stoffen kennen. Hij leert op een voor hem leuke manier, dingen begrijpen door ze te proeven, uit te proberen, door verbanden tussen bepaalde stukken te leggen of door er gewoon mee te spelen.


Het juiste speelgoed op het juiste moment.


Het is heel belangrijk dat je kind het juiste speelgoed op het juiste moment krijgt. Vandaag de dag vind je op heel wat speelgoedverpakkingen een leeftijdsaanduiding. Deze aanduiding is heel handig om je te helpen in je zoektocht naar een goed stuk speelgoed voor een bepaalde leeftijd. Dit geschikte speelgoed op het geschikte moment stimuleert het kind om zijn ontdekkingstocht verder te zetten omdat hij steeds nieuwe uitdagingen in zijn handjes krijgt.

Goed speelgoed is tevens speelgoed dat je kind uitnodigt om ermee te spelen en leren. Als je kind een nieuw speeltje krijgt, dat hij meteen aan de kant laat liggen dan is er iets mis met dit stuk speelgoed en niet met uw kind. Ofwel is dit speeltje nog te moeilijk ofwel is het al te gemakkelijk voor je kind zodat het de aandacht van je kind niet weet vast te houden.

Kinderen worden ook graag beloond wanneer ze iets goed doen, bijvoorbeeld: als ze netjes op hun potje gaan, krijgen ze een dikke knuffel van mama. Dit geldt ook voor speelgoed. Als ze het op een juiste manier gebruiken en er weerklinkt bvb. een muziekje dan vinden ze het nog eens zo leuk om er verder mee te spelen.

Speelgoed kiezen


Speelgoed kost handenvol geld of het nu om geschikt of minder geschikt speelgoed gaat. Daarom kun je eigenlijk beter meteen een geschikt stuk speelgoed uitkiezen en kopen.

Enkele tips:
  • Is het speelgoed voor de juiste leeftijd? Deze aanduiding van je meestal op de verpakking.

  • Zijn er geen kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden of touwtjes die te lang zijn zodat ze rond zijn halsje vast kunnen geraken?

  • Kan het tegen een stootje?

  • Kun je het makkelijk schoonmaken?

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld