Seksualiteit en borstvoeding

, 6.363 keer bekeken

Inleiding


Deze informatie over seksualiteit zou ik niet kunnen schrijven zonder de hulp van vele vrouwen die me lieten inzien hoe complex en belangrijk seksualiteit in hun leven is. Naast het mogen delen in hun ervaringen met seksualiteit, waarbij ik als vroedvrouw dikwijls de vertrouwenpersoon mag zijn, ben ik gaan graven in literatuur van Sheila Kitzinger, Maureen Luyten en Piet Nijs. Daarnaast volgde ik ook nog een aantal bijscholingen over dit onderwerp.

Als vroedvrouw heb ik een intense bewondering voor vrouwen, voor hun inzet en hun moed om zich doorheen elke levensfase een weg te banen én omdat zij het leven doorgeven. Vrouwen ervaren minder het jachten en jagen en vinden daardoor een innerlijke rust die hen een enorme kracht geeft.

Deze tekst is geschreven vanuit de ervaring van vrouwen, vanuit hun emoties en hun gedrag. Ik volg een weg doorheen zwangerschap, bevallen en de periode na de geboorte met de seksualiteit als rode draad. Deze tekst heeft een belangrijke beperking… Het is en blijft een tekst. Die kan nooit de persoonlijke begeleiding vervangen want jij bent bijzonder, zeer uniek.

Vroedvrouwen kunnen goed begeleiden, luisteren en indien nodig weten zij goed de weg om je door te verwijzen. Een vroedvrouw in uw buurt vind je via de website www.vlov.be . Je klikt daar op zelfstandige vroedvrouwen, kiest je provincie en dan vind je een lijst met de vroedvrouwen uit jouw regio.

Seksualiteit en borstvoeding


Bij borstvoeding zal het zuigen van de baby de baarmoeder aanzetten tot samentrekken. Dit kan soms pijnlijk zijn maar deze pijn verdwijnt na een paar dagen. Het stimuleert een natuurlijk proces waardoor de baarmoeder sneller zal herstellen.

Borstvoeding is de beste voeding die je aan je baby kunt geven. Natuurlijk zijn er ook omstandigheden waarbij geen borstvoeding gegeven kan worden. Het vraagt soms wel wat inspanning en doorzetting, zeker de eerste periode van borstvoeding. Maar een goede begeleiding door de vroedvrouwen (zowel in het ziekenhuis als in de thuiszorg) kan heel wat problemen voorkomen of opvangen. Zo is de manier van aanleggen van groot belang om pijn in de tepels te vermijden. Ook andere informatie en het aanleren van een aantal vaardigheden geven de borstvoeding een goede start.

De tepels zijn gevoelig en het is niet abnormaal als je het gevoel hebt dat je borsten geen deel meer uitmaken van je erotische zijn. Heel verschillend is het wanneer het beginstadium van de borstvoeding voorbij is. Sommige vrouwen voelen zich juist meer sexy, terwijl anderen zich tijdens deze periode juist minder opgewonden voelen. Soms komen de erotische gevoelens er pas maanden na de borstvoeding.

Sommige partners hebben jaloerse gevoelens over het feit dat de baby onbeperkt gebruik maakt van de borsten. De baby krijgt alle aandacht en je partner voelt zich daardoor benadeeld. Sommige partners willen bemoederd worden, hun behoeften primeren. Het is goed als de kersverse vaders over deze gevoelens durft te spreken. Dit probleem wordt niet altijd vanzelf opgelost. Meestal is communicatie een goed middel om hier doorheen te groeien. Wat tussen een koppel aanwezig is, wordt meestal versterkt.

Partners kunnen ook jaloers zijn op de intieme band die de vrouw met de baby ervaart door de borstvoeding. Dit kan zeer goed gecompenseerd worden door de baby te knuffelen, te masseren, in bad te doen,… en andere dingen die de relatie vader - kind verstevigen.

Ik heb toch koppels ontmoet die duidelijk kozen voor flesvoeding omdat de papa dan de fles kon geven. Een mama vond het een goede keuze omdat haar partner er sterk naar verlangde de voeding aan de baby te kunnen geven. Voor hen leek dit een goede beslissing.

Enorme vermoeidheid speelt natuurlijk ook mee in het seksleven van een koppel. De baby vraagt enorm veel energie, hij eist je aandacht op, je bent bezorgd, … Het is dan ook goed dat een koppel zoekt naar andere manieren om elkaar te benaderen. Zeker tijdens deze periode is de behoefte aan tederheid groot. Seks is niet alleen "de daad". Een koppel kan elkaar ook aanraken en intiem zijn zonder effectief gemeenschap te hebben. Een dikke knuffel van uw partner, zijn stevige arm voelen en al die andere momenten waarbij jullie je allebei veilig en gekoesterd voelen, kunnen ook voor golf van warmte en sensuele bevrediging zorgen.

Dat borstvoeding anticonceptief werkt, uit zich ook in een droogheid die ervaren wordt ter hoogte van de vagina. Deze droogte wordt veroorzaakt door de hormonen die je produceert tijdens de borstvoedingsperiode. Ze zorgt ervoor dat het vrijen moeilijker gaat maar er kan eventueel een glijmiddel gebruikt worden.

Borstvoeding is in bepaalde situaties een veilig anticonceptiemiddel. Wanneer de baby frequent drinkt en het systeem vraag en aanbod wordt volledig gehanteerd (zonder fopspeen, zonder gelijk welke flesjes tussendoor), zou dit, volgens onderzoek, veilig zijn als anticonceptie. Maar dikwijls wordt wel een fopspeen of supplementen tussendoor gegeven. Indien er dan geen kinderwens is, moet er gezocht worden naar andere methoden van anticonceptie. Afhankelijk van het koppel kan gekozen worden voor familieplanning, condoom, de minipil (de gewone pil bevat teveel hormonen die schadelijk zijn voor de baby) of andere methoden. Het is goed om even over anticonceptie met je vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog te praten.

Belangrijk gegeven waar ik graag dit onderwerp mee besluit


De periode tijdens de zwangerschap en na de bevalling zijn belangrijk wat betreft "seksualiteit".

Seksualiteit wordt hier veel ruimer gesteld als gemeenschap hebben. Tijdens deze periodes liggen "de zenuwen bloot". Het is dé periode van uitnodiging om te zoeken naar elkaar. Een kans om de seksuele relatie te verdiepen en te intensifiëren. Neem de ruimte en tijd om dit te laten gebeuren, vertraag wat betreft je activiteiten en carrière buitenhuis. Het is een tijd die uitnodigt tot een speciale vorm van tederheid die zich op geen ander moment in het leven voordoet. Deze vorm van tederheid biedt kansen waardoor je als vrouw, als man en uiteraard ook de baby een hechte band kan vormen. Een stevige basis voor het verdere leven.

Marlene Reyns, vroedvrouw

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld