De basale temperatuurcurve

, 10.225 keer bekeken
Een goede manier om het tijdstip van je eisprong te bepalen is het bijhouden van je temperatuur op een curve. Elke morgen neem je op hetzelfde tijdstip, op dezelfde manier (oraal, rectaal of vaginaal), met dezelfde thermometer en net voor het opstaan je temperatuur. Eenmaal je opgestaan bent, stijgt je temperatuur immers. Deze temperatuur hou je netjes bij op een curve.Klik hier om je cycluskaart waarop je je curve kunt bijhouden, te downloaden.Hoe zo'n curve bijhouden?


Je kunt het best starten met het nemen van je temperatuur aan het begin van een nieuwe cyclus. Dan is je temperatuur namelijk het "laagst". Deze lage temperatuur houdt aan tot net voor de eisprong, de dag erop zakt je temperatuur even, om de dag erna enkele tienden van een graad (0,3 - 0,5 °C) hoger te komen liggen dan de dag voor de daling. Wanneer deze stijging minstens 3 dagen blijft aanhouden dan heb je je eisprong gehad. Let wel op: op het ogenblik dat je temperatuur stijgt, is je eisprong reeds voorbij! Normaal gezien blijft je temperatuur nu hoog tot aan je volgende menstruatie.

Blijft je menstruatie een week uit en blijft je temperatuur al die tijd hoog dan ben je heel waarschijnlijk zwanger.

Als je deze temperatuurcurve gedurende een drietal cycli na elkaar bijhoudt dan heb je vast en zeker een beter inzicht in je vruchtbare dagen.

Enkele opmerkingen:


  • Om je temperatuur zo goed mogelijk bij te houden, kun je best ook elke avond op hetzelfde uur gaan slapen en een goede nachtrust van 8 uur nemen.

  • Je moet er rekening mee houden dat er verschillende factoren zijn die je temperatuur kunnen beïnvloeden, zoals: te laat gaan slapen, later dan gewoonlijk wakker geworden, een paar glaasjes alcohol de avond ervoor, een verkoudheid of griepje, ...


Onze online tools


Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld