De menstruele cyclus

, 11.080 keer bekeken
Een menstruele cyclus wordt gerekend vanaf de eerste dag van uw maandstonden tot en met de dag net voor je je volgende menstruatie krijgt. Deze cyclus kan tussen de 21 en 40 dagen duren. Bij de meeste vrouwen duurt hij gemiddeld tussen de 28 en 32 dagen. Bij sommige vrouwen zit er altijd netjes hetzelfde aantal dagen tussen 2 menstruaties, bij anderen schommelt de tijd die ertussen zit van maand tot maand.

Wat gebeurt er in je lichaam?Door het laag oestrogeenpeil in het begin van de cyclus, treedt een hormonenproces in werking waardoor een aantal follikels in de eierstokken beginnen te rijpen. Deze follikels scheiden oestrogeen of vrouwelijke geslachtshormonen af. Dit oestrogeen zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies zich klaar maakt om de bevruchte eicel te "ontvangen". Tegelijkertijd zorgt oestrogeen ervoor dat peil van de hormonen, die dienden om de follikels te laten rijpen, zakt. Hierdoor slaagt elke maand slechts 1 follikel er in om helemaal rijp te worden.

Door een piek in de productie van het LH-hormoon (luteïniserend hormoon), net voor de eisprong, komt de rijpe eicel uiteindelijk vrij en in de eileider terecht. Het lege follikel verandert na de eisprong in een gelige structuur, het corpus luteum. Dit corpus luteum produceert naast oestrogeen ook nog een ander hormoon, nl. progesteron. Deze 2 hormonen zorgen samen voor de verdere opbouw van het slijmvlies in de baarmoeder.

Onze online tools


Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld