Je eisprong: wanneer?

, 12.638 keer bekeken

12 Tot 14 dagen voor de eerste dag van je (volgende) menstruatie vindt normaal gezien je eisprong plaats. Wanneer er geen bevruchting plaatsvond, begint een tiental dagen na je eisprong het gele lichaam weg te trekken. Hierdoor loopt ook de productie van zowel oestrogeen als progesteron terug, zodat je een viertal dagen later je maandstonden krijgt.

Vrouwen met een heel regelmatige cyclus kunnen je dan ook vaak netjes vertellen wanneer hun eisprong eraan zit te komen. Want als je regelmatig bent, is de berekening vlug gemaakt.

Vrouwen met een onregelmatige cyclus hebben vaak heel wat meer moeilijkheden om hun eisprong te bepalen. Doordat je op voorhand niet weet hoelang je huidige cyclus zal duren, kun je moeilijker inschatten wanneer je eisprong plaats zal vinden. Tenzij je natuurlijk het "geluk" hebt, last te hebben van buikpijn ter hoogte (van één) van je eierstokken omstreeks de eisprong, een pijn die ook gekend is als ovulatie- of middenpijn.

Drie manier om je eisprong te helpen bepalen:
NFP (Natuurlijke Familie Planning)


Deze 3 methoden samen vallen onder de noemer NFP (Natuurlijke Familie Planning). Dit houdt in dat je door zelfonderzoek je eigen lichaam en vruchtbaarheid beter leert kennen en begrijpen. Door je vruchtbaarheidssignalen op tijd te herkennen, kun je deze methode gebruiken zowel om zwanger te worden als om het net niet te worden.

Meer over NFP: nuttige adressen


Algemeen secretariaat:
Pierre Hernalsteen
Boechoutselei 1
2640 Mortsel
Tel: 03/455.16.97
Website: www.nfp.be
Online cursus: klik hier

Onze online tools


Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld