Tips om snel zwanger te worden

, 8.778 keer bekeken

Als jullie de kinderwens eenmaal uitgesproken hebben en besloten hebben er voor te gaan dan is het vaak zo dat je zo snel mogelijk zwanger wilt worden. Daarom besteden we in dit artikel aandacht aan zaken welke je zullen helpen om zo snel mogelijk zwanger te worden.

Voordat je gaat proberen om zwanger te worden is het goed om een aantal dingen te weten. Op de eerste plaats zal je je kinderwens met je huisarts of behandeld arts moeten bespreken als je bepaalde aandoeningen hebt. Ten tweede zal je al met foliumzuur en vitamine D moeten beginnen al voordat je zwanger kunt raken.

Je kinderwens met je huisarts bespreken

Het is niet nodig om je kinderwens te bespreken als je gezond bent. Al is het natuurlijk altijd goed om je kinderwens met je huisarts te bespreken en even je gezondheid na te laten kijken. Bij bepaalde aandoeningen moet je altijd eerst de wens om zwanger te worden eerst met je huisarts of behandelend arts gaan bespreken. Deze kunnen je dan van het nodige advies voorzien en eventueel maatregel nemen welke je zullen helpen bij een goed voorloop van de zwangerschap.Bij de volgende aandoeningen moet je eerst medisch advies inwinnen voordat je gaat proberen zwanger te raken:

  • Bij hart- en vaatziekte en een te hoge bloeddruk
  • Bij bloedarmoede
  • Bij diabetes mellitus
  • Bij nier-, lever- en galblaasaandoeningen
  • Als je astmapatiënt bent
  • Bij auto-immuunziekten
  • Bij epileptische aandoeningen
  • Als je seksueel overdraagbare aandoeningen hebt of een vermoeden hebt dat je dit zou kunnen hebben

Foliumzuur en vitamine D

Foliumzuur en vitamine D tabletten zal je al moeten gaan slikken voordat je zwanger kunt raken. Met foliumzuur begin je 4 weken voordat je zwanger kunt raken waarna je hier in de eerste 10 weken van de zwangerschap mee doorgaat. Foliumzuur beperkt de kans op een baby met een geboorteafwijking. Dagelijks slik je 1 tabletje van 400 microgram foliumzuur.

Als je met foliumzuur begint dan begin je gelijk met het slikken van vitamine D, dagelijks 1 tabletje van 10 microgram waarna je dit de gehele zwangerschap blijft slikken. Vitamine D zorgt er voor dat je baby goed calcium kan opnemen voor de vorming van de botten.

Bepaal je ovulatie

Je ovulatie (eisprong) is het moment waarop je bevrucht kunt worden. Je ovulatie duurt slecht 12 tot 24 uur maar gelukkig kan je ook zwanger worden als er geslachtsgemeenschap geweest is voor je ovulatie. De mannelijke zaadcellen kunnen maximaal 5 dagen in de baarmoeder overleven. De kans dat zaadcellen het 5 dagen in de baarmoeder overleven is wel klein. De kans dat zaadcellen het 2 dagen in de baarmoeder overleven is behoorlijk groot. Daarom zijn de 2 dagen voor je ovulatie en de dag van de ovulatie je meest vruchtbare dagen. Als je een goede kans op een snelle zwangerschap wilt hebben dan zal je in ieder geval in deze periode geslachtsgemeenschap met je partner moeten hebben.

Om te kunnen bepalen wanneer je ovulatie plaats vindt zal je inzicht in je menstruatiecyclus moeten hebben. In het midden van je menstruatiecyclus zal de ovulatie plaats vinden. Dag 1 van je menstruatiecyclus is de eerste dag van je menstruatie. Als je menstruatiecyclus 28 dagen is dan zal je ovulatie op dag 14 zijn. Bij een regelmatige menstruatiecyclus kan je precies uitrekenen wanneer je ovulatie is.

Als je een onregelmatige cyclus hebt dan kan je niet uitrekenen wanneer je ovulatie zal zijn, je weet immers niet hoe lang het dit keer zal duren voordat je weer menstrueert. Bij een onregelmatige cyclus kan je je ovulatie bepalen aan de hand van een ovulatietest. Dit werkt volgens hetzelfde principe als een zwangerschapstest, aan de hand van hormoonwaarden in je urine kan je zien of de ovulatie gaat beginnen. Een ovulatietest reageert op het LH-hormoon in je urine. 1 tot 2 dagen voor je ovulatie zal er een LH-piek in de urine waar te nemen zijn. Een ovulatietest geeft je voor 99% zekerheid dat je ovulatie gaat beginnen.

Vrijen – Niet te vaak en in de juiste standjes

Je zou misschien verwachten dat jullie een paar keer per dag moeten vrijen voor de beste kansen op een bevruchting. Vaak vrijen gaat echter ten koste van de kwaliteit van het sperma, het aantal zaadcellen wordt hierdoor minder. De beste kans op een bevruchting heb je als jullie om de dag vrijen, het sperma van de man zal dan weer rijk zijn aan zaadcellen.

En nu we het toch over vrijen hebben, ook de juiste standjes hebben invloed op de kansen op een bevruchting. Standjes zoals de missionarishouding en op z’n hondjes zijn goede standjes als je zwanger wilt worden. Zittende en staande standjes zijn niet aan te raden als je zwanger wilt worden om te voorkomen dat de zaadcellen tegen de zwaartekracht in moeten zwemmen.

Om het sperma naar de baarmoeder te kunnen laten zakken kan je na het vrijen het beste 10 minuten op je rug blijven liggen.

Vermijd alcohol, sojaproducten en cafeïne

Voor de beste kansen op een bevruchting drink je helemaal geen alcohol. Omdat alcohol ook een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van sperma kan je partner ook beter niet drinken.

Ook cafeïne heeft een negatieve invloed op je vruchtbaarheid. Het beste is om helemaal geen koffie te drinken als je zwanger wilt worden (en als je zwanger bent overigens). Uit onderzoek is gebleken dat je vruchtbaarheid 26% minder is als je 4 kopjes koffie per dag drinkt.

Uit onderzoek is gebleken dat ook sojaproducten een negatieve invloed hebben op je vruchtbaarheid. Als je veel sojaproducten gebruikt, zoals sommige vegetariërs doen, dan kan je zelfs onvruchtbaar worden. Fyto-oestrogenen welke in sojaproducten zitten zijn verantwoordelijk voor de verminderde vruchtbaarheid. Deze stoffen lijken op vrouwelijk hormonen en kunnen de menstruatiecyclus behoorlijk verstoren.

Stop met roken

Als je rookt dan ben je minder vruchtbaar. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. Bovendien is het schadelijk voor de ongeboren vrucht als je tijdens de zwangerschap rookt.

Leef gezond

Eet gezond en gevarieerd zodat je voldoende en verschillende vitamines en mineralen binnen krijgt. Zorg voor een goede balans van eiwitten, (gezonde) vetten en koolhydraten in je voeding. Dit kan je doen door je aan de Schijf van Vijf te houden en de dagelijkse calorieën inname in de gaten te houden. Bereken aan de hand van een online tool wat je dagelijkse calorieën behoefte is en pas hier je dieet op aan. Het is nog niet nodig om meer te gaan eten, pas in het tweede en derde trimester zal je een beetje extra moeten gaan eten.Zorg voor voldoende beweging, ook dit zal je vruchtbaarheid ten goede komen. Probeer 5 maal per week minimaal een half uurtje te sporten of te wandelen.

Als je last van overgewicht hebt dan zal het moeilijker zijn om zwanger te raken. Daarnaast kan overgewicht tijdens de zwangerschap zorgen voor allerlei complicaties. Als je een normaal BMI hebt dan zit je op een goed gewicht om snel zwanger te kunnen worden en zijn de risico’s op complicaties tijdens de zwangerschap het laagst. Een normaal BMI is een BMI tussen de 18,5 en 25.

Als je overgewicht hebt dan kan het, afhankelijk van de mate waarin, beter zijn om eerst voor een gezond gewicht te zorgen voordat je zwanger gaat worden. Als je hierin advies wilt dan kan je dit het beste als eerste met je huisarts bespreken. Ga in ieder geval nooit een crash dieet volgen om zo snel mogelijk op een gezond gewicht te komen. Hierdoor je menstruatiecyclus ontregelt worden waardoor het alleen maar moeilijker zal worden om zwanger te raken. Bovendien put je hiermee je lichaam uit waardoor er een grotere kans op complicaties tijdens de zwangerschap zal zijn.

Over de auteur

Robin is blogger op de site snelzwangerworden.nl. Ze schrijft met veel plezier over alles wat te maken heeft met zwanger worden en vruchtbaarheid.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld