Zwanger worden na een bevalling, hoe snel kan dat?

, 5.773 keer bekeken

Laten we om te beginnen eerst maar een misverstand uit de wereld helpen: het is een misverstand dat je de eerste maanden na de bevalling niet zwanger kan worden.
Al voordat je eerste menstruatie weer begint kan je al weer zwanger worden! Op zijn vroegst is er een bevruchting 2 weken na de bevalling mogelijk, al komt dit niet vaak voor.

Om zwanger te worden zijn er twee zaken nodig: een eisprong en geslachtsgemeenschap. De eisprong kan worden uitgesteld door het geven van borstvoeding. Geslachtsgemeenschap kan vaak nog niet tijdens de weken na de bevalling vanwege lichamelijke beperkingen. Normaal gesproken ben je 6 weken na de bevalling lichamelijk voldoende hersteld om geslachtsgemeenschap te kunnen hebben. Bespreek het met je verloskundige als je twijfelt of je lichamelijk voldoende hersteld bent voor geslachtsgemeenschap. Begin altijd weer voorzichtig, gebruik glijmiddel als je borstvoeding geeft, je zal dan namelijk droger zijn dan normaal. Het is overigens normaal dat de meeste vrouwen nog geen zin hebben in geslachtsgemeenschap in de eerste weken na een bevalling.

Sommige vrouwen willen na een bevalling zo snel mogelijk het gezin verder uitbreiden en weer zwanger worden. Andere vrouwen hebben na een bevalling nog even geen zin in gezinsuitbreiding, ze willen eerst de tijd en aandacht hebben om te genieten van de baby. Voor beide groepen is het goed om dit artikel verder te lezen. Snel zwanger worden na een bevalling is namelijk niet zonder risico’s en als je niet zwanger wilt worden dan zal je ook rekening moeten houden met bepaalde zaken.

De eerste eisprong na een bevalling

Je eisprong, het moment waarop je vruchtbaar bent, vindt gemiddeld 14 dagen voor de eerste dag van je menstruatie plaats. Je kan dus alweer zwanger worden voordat je je eerste menstruatie hebt gehad. In het geval dat je menstruatiecyclus een paar dagen na de bevalling weer opgang komt dan kan je met een week of 2 à 3 na de bevalling alweer zwanger zijn. Het gebeurt niet vaak, maar Google er maar eens op, je zal nog schrikken van de vele forumberichten waarop vrouwen aangeven dat ze zo snel na de bevalling alweer zwanger waren. Bij de ‘gemiddelde’ vrouw komt de menstruatiecyclus na 8 tot 10 weken na de bevalling weer opgang.

De periode na de bevalling kan het sowieso al lastig genoeg zijn om te bepalen of je menstruatie weer begonnen is. De eerste weken (maximaal 6) na de bevalling wordt nog bloed uit de vagina verloren (als het bloeden langer dan 6 weken aanhoudt of erger wordt dan moet je dit met je verloskundige of arts bespreken). Na verloop van tijd zal dit bloeden steeds minder worden.

Borstvoeding

Door het geven van borstvoeding wordt de eerste menstruatiecyclus, en daarmee ook de eerste eisprong, uitgesteld. Het geven van borstvoeding geeft je hierop echter geen 100% zekerheid, als je borstvoeding geeft dan heb je 98% zekerheid dat je niet zwanger raakt. Voorwaarde daarbij is dat je je baby niets anders dan borstvoeding geeft, met tussenpozen van maximaal 4 uur (ook in de nacht). De kans dat de menstruatie wordt hervat wordt groter zodra je baby ook vaste voeding gaat eten.

Als je zeker wilt weten dat je niet al weer zwanger kan worden zal je alweer met anticonceptie moeten beginnen, echter niet met de normale anticonceptiepil welke je gebruikte voordat je zwanger werd. Het oestrogeen in de normale anticonceptiepil is slecht voor een goede aanmaak van voldoende moedermelk en omdat er dan ook oestrogeen in het moedermelk zal komen kan dit slecht zijn voor de ontwikkeling van de hersens van je baby. Cerazette is een anticonceptiepil welke gebruikt mag worden door vrouwen welke borstvoeding geven. Deze pil bevat geen oestrogeen en geeft je de zekerheid dat je niet zwanger zult worden en heeft geen negatieve invloed op productie en kwaliteit van je moedermelk. Als er gestopt wordt met het geven van moedermelk zal er ook gestopt moeten worden met Cerazette omdat deze dan geen zekerheid meer geeft. In plaats van Cerazette kan je natuurlijk ook voor condooms kiezen als anticonceptiemiddel.

De risico’s als je na de bevalling weer snel zwanger wordt

Op de eerste plaats wordt de voedingswaarde van je moedermelk slechter als je zwanger bent. Het is voor een goede ontwikkeling van je baby belangrijk dat je de eerste 6 maanden borstvoeding geeft. Als je zwanger wordt terwijl je nog borstvoeding geeft dan zal je lichaam er voorgang aangeven om belangrijke voedingsstoffen te gebruiken voor de ongeboren vrucht waardoor de voedingswaarde van je moedermelk slechter wordt.

Er is een verhoogde kans op complicaties, zoals een miskraam en een premature bevalling, als je binnen 6 maanden na een bevalling zwanger wordt. Het risico op een premature blijft aanwezig als je binnen 18 maanden na de bevalling zwanger wordt. Bij een zwangerschap binnen 18 maanden na een bevalling zal je in het ziekenhuis moeten bevallen en zal je onder controle moeten staan van verloskundige of gynaecoloog.

Advies

Het advies van gezondheidsorganisaties is om op zijn vroegst pas weer zwanger te worden 18 maanden na de bevalling. Pas na 18 maanden zal het lichaam volledig hersteld zijn van een bevalling en je moedermelk zijn dan voldoende voedingsstoffen bevatten voor je baby. Ook vinden gezondheidsorganisaties het belangrijk dat je in deze belangrijke periode van het leven van je baby je volledige zorg, aandacht en liefde kan geven.

Over de auteur

Robin is blogger op de site snelzwangerworden.nl.
Ze schrijft met veel plezier over alles wat te maken heeft met zwanger worden en vruchtbaarheid.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld