Ben ik zwanger?

, 13.986 keer bekeken

Vraag je je af of je zwanger bent? De enige manier om echt zekerheid te krijgen is het nemen van een zwangerschapstest. Maar er zijn ook eerste symptomen van een zwangerschap welke je daarop kunnen wijzen.

Merken alle vrouwen dat ze zwanger zijn?

Ieder vrouw is anders, zo ook haar symptomen en ervaringen tijdens het verloop van de zwangerschap. Eigenlijk kan beter gesteld worden dat niet iedere zwangerschap hetzelfde is, een tweede zwangerschap verloopt vaak weer anders en met andere symptomen dan de eerste.

De eerste symptomen van een zwangerschap kunnen soms lijken op de symptomen welke gevoeld worden vlak voor en tijdens de menstruatie en worden niet altijd als dusdanig herkend.

Dus nee, niet alle vrouwen merken dat ze zwanger zijn. Daarom zal ik in dit artikel de eerste symptomen van een zwangerschap uiteenzetten. Het is hierbij goed om te weten dat deze symptomen ook een andere oorzaak dan zwangerschap kunnen hebben, als je dus enkele van deze symptomen hebt dan wil dat dus niet zeggen dat je zwanger bent.

Het innestelen van de vrucht

Enkele dagen nadat er conceptie heeft plaats gevonden zal de bevruchte eicel zich moet zich innestelen in het baarmoederslijmvlies. Sommige vrouwen voelen het innestelen van de vrucht. Dit is het eerste voelbare tekenen van een zwangerschap.

Het innestelen van de eicel is te voelen als buik- of darmkrampen. Deze buikkrampen voelen hetzelfde als van een lichte menstruatie. Bij de innesteling kan de baarmoederwand beschadigen, in dat geval worden er enkele druppels bloed verloren. Dit bloed kan bruin, roze of helderrood van kleur zijn. Als er bloed wordt verloren dan gaat dit vaak gepaard met een hevige buikpijn welke enkele uren kan aanhouden. Als er bloed wordt verloren dan zal dit 6 tot 12 dagen na de bevruchting zijn. De krampen die gepaard gaan met het bloedverlies lijken op menstruatiekrampen waardoor weleens ten onrechte wordt aangenomen dat de menstruatie is begonnen.

Er zijn geen echte darmkrampen tijdens het innestelen, dit wordt echter wel zo ervaren, omdat de zwangerschapshormonen de darmen beïnvloeden.

Een witte melkachtige afscheiding

Sommige vrouwen zullen een witte melkachtige afscheiding opmerken. Dit komt door het dikker worden van de vaginawanden, wat al vlak na de bevruchting al begint. Deze afscheiding kan gedurende de gehele zwangerschap aanhouden. Deze afscheiding is onschuldig en behoeft geen behandeling. Als de afscheiding zorgt voor een branderig gevoel of jeuk bespreek dit dan met je huisarts, dan kan bekeken worden of het geen schimmel- of bacteriële infectie is.

De borsten

Veranderingen aan de borsten zijn een ander symptoom van een beginnende zwangerschap. Na de bevruchting zullen er veel hormonale veranderingen in het lichaam optreden. Als gevolg van deze veranderingen zullen de borsten gezwollen worden, kunnen wat pijnlijk of geïrriteerd aanvoelen. De borsten voelen zwaarder of voller en zijn gevoeliger voor aanraking. Het gebied rondom de tepels kan wat donkerder van kleur worden. De symptomen aan de borsten kunnen op zijn vroegst een week na de bevruchting waarneembaar zijn.

Het duurt enkele weken voordat het lichaam gewenst is aan de nieuwe hormoonwaardes, waarna de klachten aan de borsten langzaam meer naar de achtergrond zullen verdwijnen.

Vermoeidheid

Je vermoeid voelen is heel normaal tijdens de zwangerschap, je kan je al vanaf het begin van de zwangerschap vermoeid voelen. Een week na de bevruchting kan je je al ongebruikelijk vermoeid voelen. Dit komt door de veranderingen in de hormoonhuishouding, een lagere bloedsuikerspiegel, een lagere bloeddruk en door een toename in de productie van bloed. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen als je vermoeid bent als gevolg van de zwangerschap.

Ochtendmisselijkheid

Misselijkheid kan op ieder moment van de dag tijdens de zwangerschap voorkomen, meestal is dit echter in de ochtend. 70 tot 85% van de vrouwen heeft tijdens de eerste 3 maanden van haar zwangerschap last van ochtendmisselijkheid. De reden van ochtendmisselijkheid is niet bekend, aangenomen wordt dat dit ook een gevolg is van veranderingen in de hormoonhuishouding.

Veel vrouwen hebben onwijs veel trek in bepaalde soorten eten tijdens de zwangerschap, of ze lusten bepaalde soorten eten echt niet meer. Ook dit is toe te schrijven aan de veranderingen in de hormoonhuishouding. Het kan zelfs zo extreem zijn dat een vrouw tijdens haar zwangerschap haar lievelingseten niet meer lust. Dit kan gedurende de gehele zwangerschap zo blijven, maar meestal trekt dit na week 13 á 14 weer weg.

Overtijd

Het meest voor de hand liggende symptoom van een zwangerschap is het uitblijven van de menstruatie. Dit is voor de meesten dan ook het moment om naar de winkel te gaan voor een zwangerschapstest. Het is goed om te weten dat niet alle gemiste of late menstruaties het gevolg zijn van een zwangerschap. En andersom, vrouwen kunnen ook een bloeding hebben tijdens de zwangerschap, zoals onder innestelen al beschreven.

Een menstruatie kan uitblijven omdat je in korte tijd veel bent afgevallen of bent aangekomen, of kan het gevolg zijn van hormonale problemen, te intensief sporten of stress. Het wil ook nog weleens gebeuren dat de menstruatie lang uitblijft nadat gestopt is met de anticonceptiepil.

Als je laat bent met je menstruatie en er is een mogelijkheid dat je zwanger bent geworden dan is het goed om in ieder geval een zwangerschapstest te doen zodat er zekerheid is.

Vaker urineren

Veel zwangere vrouwen moeten vaker urineren. Dit begint pas als je 6 á 8 weken in de zwangerschap bent.

Verstopping

Veel vrouwen krijgen last van verstoppingen tijdens de zwangerschap als gevolg van de hogere progesteron waarden. Als je hier last van krijgt zorg er dan voor dat je voldoende drinkt, veel vezelrijke producten eet en voldoende beweegt.

Hoofdpijn

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap regelmatig last van (milde) hoofdpijn.

Rugpijn

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van (chronische) rugpijn.

Duizeligheid en flauwtes

Als gevolg van het verwijderen van de bloedvaten, een lagere bloeddruk en een lagere bloedsuikerspiegel tijdens de zwangerschap kan je je duizelig of flauw voelen.

Zwangere vrouwen kunnen al deze symptomen hebben of slechts 1 of een paar. Iedere vrouw en iedere zwangerschap is weer anders.

Hier vindt je meer informatie over de vraag ben ik zwanger?


Over de auteur

Robin is blogger voor de website snelzwangerworden.nl
Robin schrijft met veel plezier over alles wat te maken heeft met zwanger worden en vruchtbaarheid.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld